Notícies
← Altres notíciesDimecres, 5 de d’agost de 2015
El Programa de Suport a la Creació de FiraTàrrega, un viver de talent amb cinc anys d’història, desemboca a la Secció Plataforma de la programació
Tàrrega, 05 d'agost de 2015- La programació de FiraTàrrega és un espai generalista i multidisciplinari. Es fonamenta sobre dues línies d'acció: les arts de carrer -disciplina majoritària-, i les arts del moviment i el teatre de text a la programació de sala. Aquest traçat és la base d'un discurs que té vocació de connectar amb un ventall d'espectadors molt ampli.
D'entre els cinc apartats que conformen la programació de la Fira d'avui, la secció Plataforma agrupa els onze espectacles que han estat coproduïts per la Fira, ja sigui a partir d'una estada a la capital de l'Urgell per preparar els seus projectes, o bé a partir d'altres formes participatives o programes d'acompanyament.
El Programa de Suport a la Creació conforma gairebé un 20% de la programació oficial de la Fira. Enguany està tenint lloc la 5a edició d'una iniciativa que té l'objectiu d'impulsar la creació escènica catalana. El Programa és un espai que FiraTàrrega dedica als creadors que arrisquen l'àmbit de les arts escèniques a l'espai públic, tan artística com empresarialment. Així, la Fira acompanya aquests projectes en la seva irrupció al mercat, oferint-los el seu suport i assessorament, procurant una entrada confortable i profitosa.
El programa Suport a la Creació de FiraTàrrega estableix un pla de residències artístiques que contempla tres línies d'actuació (Laboratoris de Creació, Residències creatives i Produccions Transnacionals), que tenen lloc durant els mesos de primavera i estiu. La Fira ho fa mirant sempre a la ciutat, ja que aquests programes persegueixen la possibilitat a la ciutadania d'assistir als processos de creació de diversos espectacles.
Aquest 2015 han tingut lloc un total de 4 Laboratoris de Creació i un Laboratori de Moviment. La Companyia Abast Elàstic prepara A.U.R.A. (Ahora Usted Recibirá Algo), un espectacle de teatre-dansa que es basa en la participació del públic. Carla Rovira, membre de la companyia LAminimAL, proposa Most of all, you've got to hide it from the chicks. La creadora planteja un projecte basat en el treball amb un grup de nois d'entre 6 i 16 anys per descobrir la relació que estableixen els més joves amb el teatre, i presentarà també una performance inspirada en la figura de Mrs. Robinson de la pel·lícula El graduat. Per la seva banda, la Companyia Ignífuga presentarà A house is not a home, que vol reflexionar sobre de quina manera ens protegim dels tombants de la vida amb la seguretat que proporciona una llar. Finalment, el darrer dels Laboratoris de Creació és el de l'artista de circ basca Leire Mesa, formada a Anglaterra i Suècia, que ha fet una peça col·laborativa que parla dels drets laborals.
Pel que fa al Laboratori de Moviment, Cía Vero Cendoya, arribarà a Tàrrega amb una peça coreogràfica que posa en diàleg la dansa contemporània i el futbol, evidenciant semblances i diferències entre disciplines. La peça s'inspira en la pel·lícula L'arbitro, de Paolo Zucca i està coproduïda pel centre de creació barceloní El Graner.
La jove companyia de Lleida Íntims Produccions ha protagonitzat la residència creativa d'aquest 2015. Han estat preparant Wasted, un text de la poeta, rapera i dramaturga Kate Tempest. Es tracta d'un espectacle site-specific que integra el públic en una vivència dramatúrgica molt intensa. Compta amb la direcció escènica d'Iván Morales (Sé de un lugar) i la direcció en el moviment de Los Corderos.sc.
Pel que fa a les Produccions Transnacionals, enguany FiraTàrrega n'acull dues. La primera és la companyia francesa 1 Watt, amb qui participa al projecte CARRER (Circuits de les Arts del Carrer Euroregionals, fomentat per l'Euroregió Pirineus-Mediterrània). La companyia presentarà Free Watt, un espectacle que convida l'espectador a mirar l'entorn amb uns altres ulls. El procés és senzill: a partir d'un lloc, un context, un desig o una necessitat concrets es convida la gent a posar-hi tota la seva atenció.
La segona Producció Transnacional té a veure amb la companyia mexicana Vaca 35, que ja va passar per FiraTàrrega el 2013 amb la sorprenent adaptació de Les criades de Jean Genet Lo único que necesita una gran actriz es una gran obra y las ganas de triunfar. Durant el mes de juliol han estat a Tàrrega preparant Cuando todos pensaban que habiamos desaparecido, una experiència de gastronomia escènica, en un treball de creació col·lectiva que la companyia realitza conjuntament amb els catalans La Rueda (anteriorment coneguts com a TeatrodeCerca).
A més a més, dins aquesta secció el públic també podrà descobrir la darrera creació de Chroma Teatre, Sapucay, un reflexió sobre la família, la pàtria i els límits del camp i la ciutat; així com La Col.lecció de La Ruta 40, un Pinter traduït per primera vegada a Catalunya i escenificat per aquesta companyia catalana amb molta solvència. Els dos espectacles formen part d'un programa de llançament de nous talents nacionals, IT Emergents, en el que col·laborem Grec, Temporada Alta i FiraTàrrega.