Notícies
← Altres notíciesDilluns, 21 de de març de 2016
Publicades les conclusions de Fresh Street #1, el primer seminari europeu per al desenvolupament de les arts de carrer
El seminari, impulsat per FiraTàrrega i Circostrada, va celebrar-se el passat mes de setembre a Barcelona i a Tàrrega.
Es referma el paper de les arts de carrer com a element clau en la transformació de la relació entre l'espai i els seus habitants.
La cohesió entre ciutadania, el desenvolupament econòmic o el canvi social a través de les arts de carrer són altres factors que es consideren determinants.
La formació i l'educació, cabdals per al futur de les arts escèniques de carrer.
FiraTàrrega i Circostrada publiquen en format electrònic les conclusions del seminari Fresh Street #1, orientades a determinar quines línies han d'adoptar les polítiques europees relacionades amb el foment de les arts de carrer. El seminari Fresh Street #1 va tenir lloc a Barcelona i a Tàrrega durant la passada edició de la fira, del 9 a l'11 de setembre de 2015.
Aquesta trobada va servir per dibuixar el panorama general del sector a l'Europa d'avui i reflexionar sobre com podem imaginar les arts de carrer del demà. Durant tres dies es va discutir sobre l'estat i el paper de les arts de carrer, l'espai públic, la mobilitat, la formació i l'educació, l'estètica... a través de diversos panells i sessions obertes dirigides per reconeguts professionals europeus.
Les arts de carrer són la manifestació artística més inclusiva i democràtica que existeix i, per a fomentar-les, és necessari crear una xarxa europea que treballi conjuntament per estudiar i analitzar els seus potencials com, per exemple, la cohesió entre ciutadans, el desenvolupament econòmic o l'ús de l'espai públic. S'ha de tenir en compte també que les arts de carrer tenen un impacte considerable en la regeneració de l'espai públic, ja que són un element clau de transformació de la relació entre l'espai i els seus habitants. Així doncs, es conclou que actualment existeix una oportunitat real per elevar el rol de les arts de carrer, regenerador de l'espai públic i del canvi social.
En relació als reptes futurs, les conclusions posen de manifest que s'han de gestar col·laboracions entre artistes, col·lectius i companyies per establir vincles. Fomentar la mobilitat cultural a nivell internacional augmentarà l'aparició de nous treballs i projectes i també s'aconseguirà arribar a noves audiències. Pel que fa a l'educació i la transmissió de les arts de carrer, els futurs artistes han de pensar-se a ells mateixos com a agents del canvi social.
Fresh Street #1 va ser la primera trobada europea dedicada exclusivament al desenvolupament de les arts de carrer, organitzada conjuntament per FiraTàrrega i la xarxa Circostrada, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l'Institut Ramon Llull i Acción Cultural Española. L'esdeveniment va reunir més de 200 agents culturals internacionals provinents de 29 països, amb papers clau dins de les arts escèniques: professionals, artistes, gestors de polítiques culturals, crítics i premsa.
L'equip de treball de Fresh Street proposa que aquest esdeveniment es converteixi en una cita biennal, per avaluar els resultats obtinguts, debatre els reptes futurs i identificar nous potencials de les arts de carrer.
Podeu consultar el document de conclusions 'Fresh Street #1. Síntesi dels debats' aquí.