FiraTàrrega. Teatre al carrer

Actualitat de la fira

Notícies

← Altres notícies

Dijous, 6 de d’abril de 2017

FiraTàrrega presenta el seu programa Suport a la Creació 2017

14 companyies nacional i internacionals realitzaran residències creatives a la ciutat de Tàrrega durant els mesos previs a la Fira.

Des de l'abril a l'agost, els projectes es presentaran en diversos assajos oberts al públic, que tindran lloc a Tàrrega i a Lleida.

La participació, lema d'aquesta edició, la dona, la memòria històrica i la inclusió són els temes principals dels projectes seleccionats.

FiraTàrrega presenta el seu programa Suport a la Creació 2017, que enguany arriba a la seva setena edició. La Fira rebrà 14 companyies nacionals i internacionals (Portugal, Xile i Uruguai), que realitzaran residències artístiques a Tàrrega per a preparar els seus projectes escènics, i que posteriorment es presentaran a la 37a edició de FiraTàrrega 2017, del 7 al 10 de setembre.

A través d'aquest programa, la Fira té la voluntat explícita de dinamitzar i acompanyar els processos de creació artística que tinguin un ingredient clar de recerca i d'innovació en l'àmbit de les arts de carrer i la no-convencionalitat escènica, així com aquells que continguin elements de participació activa per part de la ciutadania.

Anualment es fa una selecció de projectes i s'acorda un pla de residències que integra el corpus de coproduccions de FiraTàrrega. L'estructura de l'organització es posa al servei dels creadors, que fan una estada de treball a Tàrrega per donar forma i recorregut als seus espectacles. La vocació internacionalitzadora de FiraTàrrega comporta que algunes d'aquestes propostes de creació vagin en la línia d'incentivar coproduccions transnacionals d'arts de carrer.

Un dels trets distintius del programa Suport a la Creació és precisament la voluntat d'apropar a la ciutadania de Tàrrega els processos de creació de les companyies seleccionades. El projecte ha esdevingut un programa d'activitats complementari a l'oferta cultural del municipi, oferint entre els mesos d'abril i setembre, un seguit d'assajos oberts a la població. Aquest any s'han programat un total de 14 assajos oberts, on les companyies tenen l'oportunitat d'interactuar amb el públic i de crear un diàleg amb el paisatge humà i local de la població.

LES COMPANYIES DEL PROGRAMA SUPORT A LA CREACIÓ 2017

Les 14 produccions d'enguany conformen un avançament del que serà la programació d'aquest 2017. Són una selecció que consta de perfils i disciplines molt diferents, des d'especialistes en circ, dansa o teatre fins a les arts visuals. El programa Suport a la Creació d'enguany gestarà projectes on la participació, el lema d'aquest any 2017, serà l'eix conductor i també ho farà amb la figura de la dona, la memòria històrica i la inclusió.

Enguany quatre dels projectes seleccionats tenen una vinculació molt estreta amb el Màster de Creació en Arts de Carrer de FiraTàrrega, com és el cas d'Harinera (Te ganarás el pan con el sudor de tu frente) de la xilena Andrea Paz, un muntatge nascut a partir del seu projecte final de Màster a l'edició 2015. Paz reflexiona sobre la responsabilitat col·lectiva i individual davant de situacions de canvi, sobre com el mercat immobiliari lucratiu condiciona el futur del territori i dels seus habitants.

D'altra banda, Patricia Habchy, exalumna del Màster, presentarà The meeting point, una trobada entre un home cec i una dona a l'espai públic que, tot combinant dansa i música d'acordió, planteja com es poden minimitzar les dificultats i desmantellar els estereotips. La música, els sons, la respiració i la poesia poden substituir o compensar la visió o l'audiodescripció?

El col·lectiu escènic Eléctrico 28 on participa Alina Stockinger, també exalumna, està treballant amb Momentos estelares de la humanidad, que a partir del títol del llibre de Stefan Zweig, enceta una reflexió sobre la història, el poder i les obsessions humanes. En aquest site specific amb aforament reduït, els moments estel·lars de la història són petits moments de la vida quotidiana i seran narrats a través d'uns auriculars.

Ferida, una creació conjunta de Rui Paixão, Catarina Campos, Alba Torres, Pau Masaló i Quim Giron és un projecte site specific basat en el treball conjunt de creadors catalans i portuguesos de diverses disciplines artístiques, sota la direcció de la portuguesa Julieta Aurora Santos, de la reconeguda companyia portuguesa Teatro do Mar i exalumna del Màster de Creació en Arts de Carrer. Una coproducció induïda i compartida entre FiraTàrrega i Imaginarius - Festival Internacional de Rua de Santa Maria da Feira, que parteix del concepte de memòria històrica com a eix articulador. Una oportunitat de diàleg artístic entre dos països veïns que parlen poc.

De la mateixa manera que amb Feridala memòria històrica i, en aquest cas també, la dona són dos temes que estaran molt presents, com per exemple a Màtria (narrar el silenci) de la creadora Carla Rovira, una peça de teatre que va de la memòria privada a la memòria col·lectiva. A partir de l'afusellament d'un tiet avi el 1939 pel règim franquista i de la descoberta d'unes cartes personals, la Carla es qüestiona com encarar la memòria familiar en un estat forjat en l'oblit i també quin és el paper de la dona i de les mares en aquesta part silenciada i endolada de la història.

aXamor de mvmproduccions és una coproducció de FiraTàrrega i el Festival Internacional de Teatro Clásico de Almagro, dirigida per Txell Roda. Un espectacle de carrer que fa un reconeixement als referents dramàtics oblidats de la literatura del Siglo de Oro i que té l'objectiu de posar la dona al centre de l'escena. Un contrapunt contemporani i enginyós a la tradicional mirada androcèntrica de la història de la literatura.

La dona també ocupa un paper molt important al projecte de la creadora uruguaiana Valeria Píriz, que amb Diez de cada diez elabora una proposta participativa amb 10 actrius i 10 artistes per a centrar debat en la violència cap a la dona, la violència de gènere i la violència en la seva expressió més simple.

Pel que fa a les produccions internacionals, el programa Suport a la Creació es completa amb la companyia de dansa xilena La Licuadora (present a FiraTàrrega 2016), que presentarà Lúcidos, el seu nou treball on utilitza principalment el cos en moviment, la improvisació i els efectes lumínics i sonors. Narracions abstractes de llum, color i ombra que apel·len els sentits i la percepció.

En aquest sentit cal afegir també Rehistorización Presencial de l'uruguaiana Pamela Montenegro, un encàrrec específic de FiraTàrrega que vol fer una mirada crítica a l'explotació agrària del territori arran de la construcció del canal Segarra-Garrigues, que planteja una mirada respectuosa i d'inspiració humanística al territori.

Un dels propòsits de FiraTàrrega és recolzar i apostar per la creativitat escènica de joves companyies de Lleida. És el cas de la companyia Íntims Produccions, que després del seu èxit amb Wasted, espectacle sorgit del Programa Suport a la Creació 2015, es llença a la piscina escènica amb Pool (no water), un text de Mark Ravenhill, adaptat per Iván Morales i amb direcció de Marc Salicrú, Anna Serrano i Elena Martín. Una peça visceral i impactant que parla sobre la fragilitat de l'amistat, l'enveja, l'èxit i el significat de l'art en la vida dels creadors.

El lleidatà Ferran Orobitg presentarà Límits, un solo de teatre físic multidisciplinari on conflueixen el circ, la manipulació d'objectes, el moviment, el teatre, la música i el clown. Una història inspirada en el conte L'elefant encadenat de Jorge Bucay, plantejada com a metàfora dels marcs mentals que ens autoimposem i que ens impedeixen créixer com a persones.

La plataforma de creadors Kognitif, liderada pel Arcadi Poch i la reconeguda i premiada artista d'street art Andrea Michaelsson - Btoy plantejaran Powerball, una intervenció pictòrica mural basada en la tècnica del stencil, acompanyada d'accions de parkour, moviment, música i spoken word. Una intervenció a l'espai públic de Tàrrega, que reivindica la cultura com a vehicle de transformació social.

De la mateixa manera que Powerball de Kognitif, la nova proposta de la companyia Moveo, Conseqüències, també treballa el tema de la hibridesa, amb un espectacle de moviment que trenca la distància entre el que mira i el que és mirat, entre el que viu i el que actua. L'espectador és convidat a emergir del seu estatus passiu i a executar el moviment, per a explorar tres qüestions principals. Primerament, l'oposició entre realitat i ficció, veritat i mentida i actor i espectador. També les relacions entre els membres del grup social i, en tercer lloc, la representació de l'invisible a través d'allò més visible.

FiraTàrrega es compromet també amb les companyies consolidades que aposten pel risc i d'altres disciplines, fora de la seva zona de confort habitual. Enguany ho farà amb Udul, de Los Galindos que, amb la incorporació d'Anna Pascual i Benet Jofré, afronten un exercici de recerca i redescobriment de les capacitats corporals i de confrontació emocional de l'individu.

Udul, Los Galindos

Harinera, Andrea Paz

Límits, Ferran Orobitg

Cerca al web

×