Notícies
← Altres notíciesDimecres, 14 de d’agost de 2013
La programació de carrer de FiraTàrrega 2013 destaca per la riquesa de propostes, disciplines, temàtiques i procedències
Les Arts de Carrer protagonitzen la 'Secció Oficial' de FiraTàrrega, una extensa varietat d'escriptures urbanes que prendran els carrers i les places de la capital de l'Urgell entre el 5 i el 8 de setembre a través d'un conjunt de propostes que tenen com a trets comuns la novetat, la vocació internacional i la connexió amb l'actualitat. Els espectacles amb vocació innovadora que han completat el seu procés de producció dins el Programa de Suport a la Creació, l'apartat R+D+I de FiraTàrrega, es presenten en un nou apartat dins de la programació anomenat 'Plataforma'
Novetat, riquesa de llenguatges i d'escriptures, vocació internacional i connexió amb l'actualitat. Aquests són, a grans trets, els ingredients principals de la programació de FiraTàrrega 2013 i, per extensió, són també característiques comunes a totes les propostes d'Arts de Carrer que s'hi inclouen i que, en definitiva, són el veritable ADN de la Fira. Perquè FiraTàrrega i Arts de Carrer van, des dels inicis de la primera ara fa 33 anys, agafats de la mà. Enguany, es podran veure 37 espectacles de carrer (incloent espais no convencionals), que representen el 74% del total de la programació.
I si FiraTàrrega i Arts de Carrer van lligats, també tenen una connexió directa amb el Programa de Suport a la Creació. Els espectacles que en formen part composen el gruix de la programació de carrer de FiraTàrrega 2013 i, de fet, aquesta és la raó de ser d'aquest projecte que es va posar en marxa tres anys enrere i que vol explorar les infinites possibilitats artístiques de les Arts de Carrer.
El Programa de Suport a la Creació, una mostra de les infinites possibilitats de l'espai públic
Les produccions que s'estrenaran en la present edició de la Fira comparteixen la voluntat d'aportar oxigen al panorama actual, ja sigui des de posicions experimentals o bé populars. L'espai més arriscat ens arriba de la mà de les companyies que des de la primavera han participat als Laboratoris de Creació. Una d'elles és Insectotròpics, que estrena el seu espectacle multidisciplinari Bouazizi, una coproducció de la Fira amb el CAET/TNT. Després de La Caputxeta Galàctica, que van presentar a FiraTàrrega 2012, aquesta companyia integrada per dos pintors, un músic i tres vídeoexperimentadors, proposa un espectacle que aprofundeix en la investigació plàstica i expressiva i en la combinació de mitjans i llenguatges. Un muntatge que fa reflexionar sobre qüestions actuals com la perversió humana, la mesquinesa amagada darrere de la maquinària dels estats, la manipulació de les opinions dels ciutadans, o la generació i la propagació de mites.
També forma part dels Laboratoris de Creació Pelat, de Joan Català, el primer espectacle en solitari d'aquest jove creador multidisciplinari format en arts plàstiques, teatre, circ i dansa i amb un extens currículum internacional. Aquesta vistosa proposta neix de l'observació del treball artesanal i de la introspecció en les arrels geogràfiques i familiars de l'artista per experimentar amb l'espai i el moviment i per crear un diàleg entre la natura i l'individu cercant la complicitat amb l'espectador. Es tracta d'una peça concebuda per a l'espai públic on quatre persones desconegudes s'uniran a l'artista per treballar en un ritual al voltant del que és efímer amb l'objectiu últim de reflexionar sobre el nostre fenomenal i inquietant pas per la vida. Pelat és una coproducció de FiraTàrrega i El Graner amb el suport del Festival Sismògraf (Olot), el Teatre Municipal de l'Escorxador (Lleida), Trayectos (Zaragoza) i el Festival TNT (Terrassa).
Macarena Recuerda Sheperd també presentarà a FiraTàrrega 2013 un espectacle atrevit. Sota el títol, Whose are those eyes?, la companyia catalana especialitzada en noves dramatúrgies oferirà aquest projecte que brolla de la passió de la seva fundadora pel gènere policíac, el cinema negre i els còmics dels anys 30. El resultat és un joc de rol en què l'espectador ha d'assumir un paper i es converteix en personatge actiu d'una trama d'intriga. Un recorregut dirigit per la ciutat que converteix el carrer en un escenari on els límits entre ficció i vida real es desdibuixen, un trencaclosques detectivesc en què els espectadors contribueixen a la construcció de l'espectacle. Whose are those eyes? és una coproducció de la Fira, Escena Poblenou, BAD de Bilbao i Antic Teatre.
D'altra banda, la paraula del dramaturg català més traduït en l'actualitat, Esteve Soler -colze a colze amb Jordi Queralt-, s'escamparà per tot Tàrrega en una experiència a cavall entre les arts visuals i les arts escèniques anomenada Contra la ciutat que fa una crítica mordaç a la ciutat deshumanitzada que avui dia habitem. El projecte, basat en el reconegut univers literari de Soler (Contra la democràcia, Contra el progrés i Contra l'amor), consisteix en un itinerari físic que reflecteix els monstres i les contradiccions de la quotidianitat, reflexiona sobre la deshumanització de la societat i fa que l'espectador esdevingui part activa i propagadora del missatge. A partir d'un mapa, una exposició interactiva i nombroses accions, l'espectador tindrà l'oportunitat de recórrer la ciutat i transitar entre una realitat discutible i una ficció sorprenent.
La vessant més lúdica de la programació de carrer de FiraTàrrega 2013 la protagonitzen els italians Ondadurto Teatro, amb una aproximació irònica i festiva als contes populars titulada C'era una volta. L'espectacle recrea un món màgic que difumina les fronteres entre el bé i el mal, la llum i la foscor, l'amor i la mort. El públic descobrirà les facetes més amagades dels personatges que ens han acompanyat des de la infantesa: la Caputxeta Vermella, la Blancaneu, les bruixes i les madrastres. C'era una volta és una al·legoria multimèdia sobre l'estil de vida contemporani de gran impacte visual, dinamisme, ironia, i amb tocs de revista musical. És una coproducció entre el festival italià Mirabilia i FiraTàrrega.
Propostes de carrer a la Secció oficial
Altres estrenes destacades en la programació oficial de carrer són les següents:
Transforma-T, de Nats Nus: La companyia catalana de dansa, sota la direcció i coreografia de Toni Mira, és la responsable de l'espectacle inaugural de FiraTàrrega 2013, una proposta inspirada en la nostra realitat més immediata, en el context social i polític que vivim i que té com a tema principal el canvi. La dansa, l'acrobàcia i el vídeo són els protagonistes d'aquest muntatge de gran format que és una coproducció de la Fira i l'Ajuntament de Saragossa-Fiestas del Pilar en col·laboració amb El Graner Centre de Creació.
Street M[u]f, de David Moreno&Cia: Després de l'èxit internacional del seu primer espectacle en solitari (estrenat a FiraTàrrega 2008), David Moreno s'envolta de col·laboradors de luxe (Toni Mira, Leandre Ribera...) i presenta una coreografia per a tres intèrprets i 33 instruments. Una proposta innovadora, amb la música i el moviment com a protagonistes i on es desdibuixen el teatre, el circ i la dansa. Un viatge a través del joc i de les emocions, amb altes dosis d'humor i poesia.
Entre tu i jo, de Cia. Mar Gómez: Nova incursió d'aquesta companyia de dansa catalana en les coreografies concebudes per a espais públics. És una proposta que furga en un món privat ple de contradiccions on la convivència d'una parella es planteja com un segrest voluntari en què mai se sap qui segresta qui. Una història sobre una relació íntima exposada impúdicament al carrer i a l'abast de tothom.
Abscisse, de Jordi Galí: Aquest ballarí fascinat pels gestos i els moviments presents en el treball manual i que constitueixen la matèria primera del procés creatiu, estrenarà a FiraTàrrega 2013 aquesta ficció arquitectònica per a l'espai públic que té com a punt de partida tres intèrprets, unes escales, cordes i trossos de fusta. Després de dur a FiraTàrrega 2011 el seu anterior treball, Ciel, Galí proposa aquest exercici de gran magnetisme visual que explora la tensió entre forces contradictòries (verticalitat, horitzontalitat, elevació, inversió) i que té com a resultat final la construcció d'una estructura complexa.
Carnaval, de Cia. Cielo Raso: Dos homes i una dona són engolits pel ritme frenètic del carnaval. Magnetisme, música i dansa són els protagonistes d'aquesta bella proposta de la companyia basca que converteix el cos em una eina única d'expressió, de plaer, de bellesa i del que és grotesc. Una borratxera de fantasia que acaba amb una ressaca de realitat. Aquesta experimentada companyia de dansa -dirigida per Ígor Calonge i integrada per ell mateix, Daniel Abreu i Dácil González- planteja la festa més popular del Brasil com a pretext per reflexionar sobre l'ésser humà i les situacions límit en què el bé i el mal assoleixen una nova dimensió.
Als carrers i places de Tàrrega també s'hi podran veure altres propostes com són Todos al patio, del coreògraf i ballarí Pere Faura, un espectacle multidisciplinari d'improvisació en el qual el públic proposa els diferents ingredients que apareixeran a l'escenari (temàtica, accions, danses concretes, músiques, vídeos); Push, del dúo de ballarins britànic Company Chameleon, una peça coreogràfica que explora el contacte interpersonal i la seva ressonància física i emocional; De miracles i meravelles. Conferència optimista, de Fundación Collado-Van Hoestenberghe, una "conferència" molt atípica i amb música en directe; o 4x4, de la companyia basca Ertza, un espectacle de dansa urbana que combina el virtuosisme dels joves intèrprets amb la reivindicació del dret a ser diferent.
Les entrades per tots els espectacles de sala de FiraTàrrega 2013 estan a la venda des del passat 1 d'agost a través del web de la Fira: /fira/venda-entrades/
*Els horaris i llocs on es podran veure aquestes propostes i tota la resta d'espectacles de carrer estan disponibles al programa de FiraTàrrega 2013:
/media/upload/pdf/programa-fira-2013_ok_editora_14_50_1.pdf
*Trobeu informació més completa sobre la totalitat d'espectacles de carrer al dossier de premsa de FiraTàrrega 2013: http://www.comedia.cat/proyectos/docu/dossier-premsa-firatrrega-2013-9872.pdf