Notícies
← Altres notíciesDijous, 8 de d’octubre de 2020
Els projectes d’Ada Vilaró i Jordi Aspa han estat seleccionats en la primera convocatòria del programa Hivernem de recerca per a l’escriptura per a l’espai públic, de FiraTàrrega i l’Institut Ramon Llull
▸ El projecte d'Ada Vilaró està centrat en una investigació entre la ciència i l'art sobre l'escalfament global del planeta i el canvi climàtic per potenciar la consciència social sobre com ens relacionem i impliquem en aquests canvis. El projecte de Jordi Aspa vol analitzar l'humor com a indicador social i com eina de transformació i d'igualtat amb la finalitat de crear una dramatúrgia sobre un nou paradigma basat en el riure.
▸ En aquesta primera convocatòria s'han presentat 21 projectes de diferents territoris de parla catalana.
▸ El programa Hivernem de FiraTàrrega i l'Institut Ramon Llull pretén fomentar la recerca per a l'escriptura de creacions artístiques vinculades a les arts escèniques i a l'espai públic.
▸ A més d'una remuneració econòmica de 3.770 EUR, els premiats es beneficiaran de tres períodes de residència de creació i assessorament específic de persones expertes de prestigi reconegut en la matèria o disciplina objecte de la proposta
Els projectes d'Ada Vilaró i de Jordi Aspa s'han endut la primera convocatòria del programa Hivernem impulsat per FiraTàrrega i l'Institut Ramon Llull i a la qual s'han presentat fins a 21 candidatures de diferents territoris de parla catalana. L'objectiu d'aquest programa és contribuir al desenvolupament de processos d'escriptura en les millors condicions, a través de la recerca, l'intercanvi de coneixement i la mentoria amb experts seleccionats que garanteixin l'excel·lència de l'escriptura, la investigació i la creació.
El projecte presentat per Ada Vilaró està basat en una investigació entre la ciència i l'art sobre l'escalfament global del planeta i el canvi climàtic per potenciar la consciència social sobre com ens relacionem i impliquem en aquests canvis. L'objectiu és generar una proposta artística participativa a l'espai públic, d'art comunitari i d'impacte social, per conscienciar, transformar i potenciar les cultures de la cura.
El projecte de Jordi Aspa vol analitzar l'humor com a indicador social i com eina de transformació i d'igualtat amb la finalitat de crear una dramatúrgia sobre un nou paradigma basat en el riure. La recerca posa el punt de mira en l'anàlisi d'indicadors en els diferents àmbits de la societat actual, cercant referents comparatius d'altres èpoques i qüestionant els resultats.
La comissió de selecció ha considerat que els dos projectes complien amb escreix els objectius especificats a les bases de la convocatòria en relació a qualitat artística i tècnica, viabilitat del projecte, experiència, perspectiva de gènere, sostenibilitat i accessibilitat de la propostes, entre altres aspectes. Aquesta comissió estava integrada per Anna Giribet i Maria Capell (FiraTàrrega), Teresa Carranza i Susanna Millet (Institut Ramon Llull), Neus Ribas (Institut d'Estudis Baleàrics) i Mercè Saumell (experta independent).
Els artistes es beneficiaran d'un marc temporal de vuit mesos (1 novembre 2020 - 1 juliol 2021) per a completar la seva recerca i comptaran amb:
-
una aportació en metàl·lic de 3.770 EUR per projecte seleccionat.
-
assessorament per part de persones expertes en la matèria o disciplina objecte de cada proposta.
-
una residència de pensament de 5 dies, el novembre de 2020, a FaberLlull (Olot), amb desplaçament, estada i manutenció coberts pel programa.
-
una residència de treball de 5 dies, entre gener i març de 2021, a FiraTàrrega (Tàrrega), amb desplaçament, estada i manutenció coberts pel programa.
-
una residencia internacional d'intercanvi de coneixement virtual o presencial, segons ho requereixi la metodologia de treball i el context.
La presentació pública dels treballs final de recerca es farà en el context de FiraTàrrega 2021 (del 9 al 12 de setembre).
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ADA VILARÓ I CASALS És una artista multidisciplinària. Creadora, autora, directora, actriu, ballarina performer i pedagoga. Cofundadora i directora artística del Festival de Creació Contemporània Escena Poblenou. Des de fa vint anys ha generat una gran diversitat de projectes i obres escèniques molts dels quals destaquen pel compromís social i per propiciar la participació de la comunitat i del públic.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
JORDI ASPA. Actor, director i dramaturg amb una extensa carrera artística en l'àmbit internacional. Fundador de la companyia Escarlata Circus l'any 1987, juntament amb Bet Miralta, amb qui també van fundar i codirigir el Festival de Circ Trapezi de Reus, que va rebre el Premi Nacional de la Cultura l'any 2007 i el Premio Nacional de Circo el 2012. A més dels espectacles propis amb Escarlata Circus, ha estat vinculat a projectes com el Circ d'Hivern de l'Ateneu Popular 9 Barris i ha col·laborat com a director i dramaturg amb altres artistes.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
FiraTàrrega i l'Institut Ramon Llull impulsen el programa Hivernem amb l'objectiu de fomentar processos de recerca en l'escriptura de creacions escèniques vinculades a l'espai públic.