FiraTàrrega. Teatre al carrer

Actualitat de la fira

Notícies

← Altres notícies

Dimecres, 21 de de juny de 2023

Passejar serà l’eix de FiraTàrrega 2023 en una edició que aposta per la participació i el retorn dels grans formats

● Del 7 al 10 de setembre, comptarà amb 46 propostes d'arts escèniques a càrrec de 45 companyies, 25 de les quals seran estrenes

● La Veronal, Joan Català, Maria Palma o la peça conjunta entre Alba G. Corral i l'Orquestra Julià Carbonell són alguns dels noms d'una programació plural i variada

● El 50% de les companyies són catalanes; el 22%, nacionals i el 28%, internacionals amb procedències de nous mercats com Dinamarca, República Txeca o Lituània

● Es reforça FiraTarrega.Pro com la plataforma referent del sector professional en la transició digital i hi haurà delegacions internacionals de Wallonie-Bruxelles i França

FiraTàrrega dedica el leitmotiv de l'edició del 2023 a passejar, entès com una pràctica àmplia i diversa i amb l'objectiu de reivindicar la vida als carrers i l'espai públic i el paisatge com a marc de desenvolupament de les creacions escèniques. Part de les propostes artístiques de la programació se centren en aquest concepte que se suma als quatre grans eixos programàtics de FiraTàrrega (territoris, identitats, compromís i reflexió) que conformen el full de ruta de l'actual direcció artística (que enguany tanca el seu cicle quinquennal). La programació ha estat elaborada tenint en compte les diferents mirades que conviuen al carrer, des de les més elementals fins a les més sofisticades, i amb la voluntat d'apostar per la participació del públic i la recuperació els espectacles de gran format.

Altaveu plural de les arts escèniques de carrer

Amb 46 espectacles de 45 companyies, FiraTàrrega 2023 compta amb una programació amb fins a 25 estrenes (un 54% de la programació), 12 de les quals procedents del programa Suport a la Creació. El 50% de les companyies són catalanes mentre que fins a un 28% són internacionals procedents de països habituals com França, Canadà, el Regne Unit, Bèlgica, Itàlia o Portugal i d'altres menys freqüents com Dinamarca, la República Txeca o Lituània, amb els quals FiraTàrrega ha establert llaços de col·laboració en els darrers anys. També hi haurà un 22% de formacions d'arreu de l'estat vingudes de Navarra, Euskadi, Balears, Andalusia, Madrid, Galícia i el País Valencià.

Gran format i participació

L'aposta per recuperar els espectacles de gran format es veurà materialitzada amb les propostes de les companyies La Veronal amb Sonoma, Kaleider amb Fish Mobile, Cie. L'homme Debout amb Mo et le ruban rouge o la peça conjunta Les nostres terres com planetes dansant entre Alba G Corral i l'Orquestra Julià Carbonell.

La participació directa del públic també serà un altre dels elements claus d'aquesta edició amb 14 propostes on l'espectador ha d'implicar-se amb l'obra activament perquè aquesta pugui realitzar-se. Paral·lelament, es comptarà amb fins a un centenar de persones que formen part de l'Escamot de FiraTàrrega, un petit exèrcit de voluntaris, als quals se'ls proposarà que participin en diferents espectacles.

Els espais esperats i inesperats de FiraTàrrega

Els carrers de Tàrrega continuaran sent els protagonistes de gran part de la programació, mentre que es mantindrà la producció d'espectacles en sales i també en espais no convencionals amb propostes singulars. D'altra banda, el Parc de Sant Eloi es consolida com un espai per a la ubicació de peces que cal gaudir reposadament o que connecten amb la filosofia del passejar.

FiraTàrrega també mantindrà la secció L'Inesperat, una de les novetats de l'edició anterior amb propostes que l'espectador es trobarà sense saber l'hora ni el lloc de l'actuació. La iniciativa va néixer amb la idea de recuperar l'esperit sorpresiu de les arts de carrer i d'allò que s'esdevé en el moment més impensat.

Àmplia varietat artística

La programació s'ha estructurat en 5 blocs diferents que glossen la varietat artística de la Fira.

Espai Públic

Les peces centrades en la vivència de l'espai públic teixeixen gran part de la programació amb propostes com l'actuació conjunta d'Alba G. Corral i l'Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida amb Les nostres terres com planetes dansant, un gran poema simfònic-visual amb l'esperit d'agermanar les Terres de Ponent i les Terres de l'Ebre; Agniete Lisckinaite amb Hands up, una acció performativa que se centra en la cultura de la reivindicació; Be flat amb Follow me, un espectacle de parkour itinerant; Big Bouncers amb Plata, amb una nova proposta d'utilització dels espais quotidians; Cia. Du'k'to amb A Rienda Suelta i el seu circ vitalista; Eléctrico 28 amb Definicions ambulants, un diccionari efímer en viu que proposa noves definicions del món on vivim; Svalholm amb Collective Matter, una experiència site-specific de dansa, escultura i cant en directe; Teatro do Mar amb Mutabilia, un circ minimalista inspirat en els somnis i Temporary Collective amb Silent, una peça nascuda en l'època de les restriccions per pandèmia i que fa reflexionar els espectadors a través de les ordres que han de seguir.

Entreteniment

La vessant més festiva de FiraTàrrega arribarà de la mà de noms com Kaleider, amb Fish Mobile, una gran instal·lació que transforma el paisatge urbà amb un mòbil gegant penjat al carrer; Guillem Albà amb Ma Solitud, una proposta intimista per recordar la importància d'allò humà, senzill i compartit; Comediants - Joan Font amb El venedor de fum, on repassarà la seva trajectòria a propòsit dels 50 anys de Comediants; Anto Rodríguez amb Vivir en videoclip. Tú, yo, nosotris y un karaoke, on la Plaça de les Nacions Sense Estat de Tàrrega es convertirà en un gran karaoke popular; Compagnie 1+(1+1) amb Wazo, un espectacle de circ a càrrec d'un trio d'acròbates-ornitòlegs; La Casa Oscura amb Uroboros i l'energia de dos ballarins que recorren les diferents etapes de la vida; A-rítmiks amb 360º, una proposta que combina el claqué i la percussió; Holoqué amb Steampinball, una instal·lació on es mesclen les arts escèniques, l'artesania i la tecnologia inmersiva; Zum-Zum Teatre amb Rhinos, on tres rinoceronts afables inciten al públic a ballar i passar-ho bé; Marga Socias & Els Mals Endreços amb Orelles, un divertit espectacle-concert de carrer que es presenta com un procés d'investigació; La Trócola amb R.E.M., un espectacle de circ dins d'un somni; Modo Grosso amb Tout/Rien, una reflexió minimalista sobre el pas del temps i el simbolisme dels petits objectes i Produccions de Ferro amb El jorn del judici, una comèdia de text sobre la fi del món ambientada a Mallorca.

Literatura

Les propostes literàries també tindran el seu espai a FiraTàrrega amb les peces d'Alex Peña amb Recreativos Federico, una instal·lació de màquines recreatives customitzades en l'obra i la figura de Federico García Lorca; La Compagnie des six faux nez amb Fiammiferi, una adaptació del conte "La petita venedora de llumins" de Hans Christian Andersen sense final feliç; Cia. Pagans amb El valor de res, una trobada ritual i participativa on cadascú llegirà un llibre sorprenent o Oriol Sauleda amb Llumeneres, on el poeta català fa de mestre de cerimònies d'una festa de la paraula, la música i la dansa.

Memòria-Arrels-Rituals

FiraTàrrega també mira el passat per entendre el futur i connecta amb aquelles arrels i rituals que ens defineixen com a societat. Així, destaquen propostes reconegudes com les de La Veronal amb Sonoma, un espectacle que parteix de la necessitat de l'ésser humà de tornar al cos i que per primera vegada s'exhibeix a l'espai públic; Cía. Estefanía de Paz Asín amb Olvido flores, que explica la història d'un circ de Navarra desaparegut durant la guerra civil sense deixar rastre; Joan Català amb Idiòfona, una peça delicada on el públic ajuda a construir una instal·lació plàstica i sonora connectant amb les seves arrels; Farrés Brothers i Cia amb Hohihu. L'horrible història de la humanitat, on s'aborden les pitjors atrocitats de la humanitat a través de l'humor; Pol Jiménez amb Lofaunal, una dansa contemporània en un trànsit per la interespècie; Cia. Atzucac amb Noves espiritualitats per a persones atees, una proposta participativa per intentar resoldre inquietuds transcendentals, transgèniques o transhumanes; Zum-Zum Teatre amb El Testament, en una reflexió sobre el llegat que deixarem; Companyia de Circ Eia amb La pedra de fusta, una experiència a través dels llenguatges circenses de l'equilibri, la confiança i l'humor; Moon Ribas & Quim Girón amb Ramat simfònic, una passejada immersiva on es convida el públic a formar part d'un ramat humà; Cia. Roberto G. Alonso amb Jo, travesti, un homenatge a l'art del transformisme i algunes de les travestis més cèlebres de la nostra cultura i Viktor Černický amb Pli, un treball impactant entre la dansa, el circ i les arts visuals amb el concurs de 22 cadires.

Identitats

La programació també comptarà amb diferents espais per reivindicar les identitats i les maneres d'entendre la vida a través de les companyies Cie. L'homme debout amb Mo et le ruban rouge, una proposta de gran format itinerant sobre el viatge imaginari d'un nen on el públic hi té un paper imprescindible; ButacaZero amb Lo único que verdaderamente quise toda la vida es ser delgada, una peça de text sobre la grassofòbia; No Way Back amb Wa7ch Morocco, amb danses urbanes on els ballarins defensen l'orgull dels seus orígens; La Baldufa amb Amal, una peça que incorpora el llenguatge del circ per explicar una història sobre la migració; Maria Palma amb La veu submergida, el primer projecte personal de l'artista que busca respostes dins d'un gran aquari; La dramàtica errante amb Altsasu, un espectacle de ficció a partir dels fets del cas Altsasu; Akira Yoshida & Lali Ayguadé amb Together to get there, una trobada íntima per crear el seu propi món a través de la dansa; Impulsos amb Lenguajes, on es presenta un deliri col·lectiu de solituds compartides a través del circ i el moviment i Lökke amb Dopplegänger, que proposa un joc de miralls on res és el que sembla.

La vessant professional, referent en l'àmbit on-line i presencial

FiraTàrrega continua amb la seva missió de servei per als professionals de les arts escèniques amb els objectius de connectar, acompanyar, generar i ampliar els diferents agents del sector. L'eina digital FiraTarrega.Pro millora l'experiència d'usuari i es consolida com a espai virtual per connectar la comunitat professional de les arts escèniques amb més de 1.300 entitats professionals i 450 projectes publicats.

També es manté la nombrosa representació professional habitual i comptarà amb dues delegacions internacionals procedents de França i la regió Wallonie-Bruxelles. Paral·lelament, també s'han tancat nous acords amb associacions professionals del territori català i la península (CDAEC, ADGAE i La Red) per continuar amb la voluntat de ser un agent que dinamitzi el sector de les arts escèniques.

A més, durant la celebració de FiraTàrrega s'ha previst l'organització d'una trentena d'activitats per a professionals entre les quals destaquen una taula rodona amb els principals noms de les arts de carrer de França, el tradicional Lunch Meeting de l'ICEC o una trobada per fomentar el teatre de sala de petit format.

Consolidació i emprenedoria de nous projectes

FiraTàrrega continua amb el projecte europeu (Un)Common Spaces 2020-2024 de la xarxa In Situ per a la creació artística a l'espai públic, amb el projecte Stalkers de capacitació professional per a joves interessats en la curadoria de les arts vives i se suma a un nou projecte europeu liderat per la FEDEC i Jump: Speak Out, que tracta sobre la prevenció de la discriminació i la violència de gènere en el sector del circ i les arts de carrer.

Per la seva banda, l'artista interdisciplinària mexicana establerta a Praga, Cristina Maldonado, també publicarà el podcast «Lo que Tàrrega me enseña de la muerte» en el marc d'un projecte que es va iniciar al 2022 com a artista In Situ i integrant del programa Territori Creatiu de FiraTàrrega i que ha combinat amb una Residència de Creació, Recerca i Investigació de l'Arxiu Comarcal de l'Urgell 2023. L'artista investiga els aspectes pràctics de com gestionem la mort en el dia a dia i finalitzarà amb una peça artística que es podrà veure a FiraTàrrega 2024.

Pressupost i entrades a la venda

FiraTàrrega comptarà amb un pressupost global de 1.204.250 euros per aquesta edició i les entrades per al públic general es posaran a la venda a partir del dissabte 22 de juliol a través del web www.firatarrega.com.

Cerca al web

×