FiraTàrrega. Teatre al carrer

Actualitat de la fira

Notícies

← Altres notícies

Dimecres, 19 de de juny de 2024

Amb 51 espectacles i un 33% d'estrenes, FiraTàrrega 2024 reunirà artistes consolidats i talents emergents de les arts escèniques de carrer

  • Del 5 al 8 de setembre, tindrà com a leitmotiv el joc, amb propostes que impliquen la participació del públic i aposten per una vessant més lúdica
     

  • Sol Picó, amb una peça de gran format, Claire Ducreux, en el seu comiat dels escenaris, o la companyia francesa Adhok formen part d'una programació que combina amb talents emergents com Clara Ingold o bé Júlia Godino i Alexa Moya
     

  • El 53% de les companyies són catalanes; el 25%, nacionals; el 2%, mixtes i el 20%, internacionals, procedents d'Austràlia, Bèlgica, Canadà, França, Lituània, República Txeca i Ucraïna
     

  • En l'àmbit professional, s'impulsa la presència dels programadors de tots els municipis de Lleida i hi haurà delegacions internacionals d'Amèrica del Nord i Llombardia

Tàrrega - Barcelona, 19 de juny de 2024. FiraTàrrega ha presentat la programació de la pròxima edició que tindrà lloc del 5 al 8 de setembre i que comptarà amb l'exhibició de 51 espectacles, un 33% de les quals seran estrenes. La direcció artística ha seleccionat un ampli ventall de propostes que reuneixen artistes consolidats i talents emergents amb l'espai públic com a escenari principal.

El 53% de les companyies són de procedència catalana, amb 7 propostes de la demarcació de Lleida. El 25% són de la resta de l'Estat espanyol, procedents de 8 comunitats autònomes diferents: Andalusia, Castella-Lleó, Euskadi, Galícia, Illes Balears, Madrid, Múrcia i Navarra. El 20% de la programació és internacional amb 10 companyies vingudes de  7 països: Austràlia, Bèlgica, Canadà, França, Lituània, República Txeca i Ucraïna. I un 2% és de procedència mixta amb una companyia amb components de Catalunya i Castella-Lleó.

El leitmotiv d'aquesta edició és el joc, amb fins a onze propostes que tenen com a eix central aquest concepte, com una fórmula per activar-se, posicionar-se i prendre un rol. D'aquesta manera, es podran gaudir espectacles de carrer que impliquen la participació del públic i aposten per una vessant més lúdica.

Alguns dels noms consolidats de la programació són la companyia Sol Picó, que celebra el trentè aniversari amb una proposta de gran format a la plaça de l'Hort del barceloní, Claire Ducreux, que s'acomiada dels escenaris amb una peça íntima, o la companyia francesa Adhok, amb un espectacle que reflexiona sobre el pas de la vida. A més, FiraTàrrega continua sent un aparador del talent emergent amb propostes com les de Clara Ingold o bé Júlia Godino i Alexa Moya i també hi haurà fins a 5 espectacles procedents del programa Suport a la Creació amb les companyies Ça Marche, Cia. Ferran Orobitg, Kolektiv Lapso Cirk, La Córcoles i Sergi Estebanell.

Àmplia presència d'espectacles de carrer i espais no-convencionals o inesperats

La programació de FiraTàrrega 2024 s'emplaçarà eminentment a l'espai públic amb un 64% dels espectacles que tindran lloc al carrer. Un 18% s'exhibiran en espais no-convencionals i l'altre 18% en recintes de sala.

Com a espais destacats, La Paraula acollirà propostes que hibriden la poesia, la música i el teatre a la plaça dels Comediants. L'Espai Reguer comptarà amb fins a 5 propostes relacionades amb el joc, mentre que les Piscines Municipals es conceben com una espai agradable per gaudir els espectacles de forma calmada a l'aire lliure; allí s'hi podran veure fins a sis espectacles diferents en tres sessions diferenciades de dues peces escèniques cada una amb un accés molt econòmic.

FiraTàrrega també mantindrà la secció L'Inesperat amb un parell de propostes que l'espectador es trobarà sense saber-ne l'hora ni el lloc de l'actuació. La iniciativa va néixer fa dues edicions amb la idea de recuperar l'esperit sorpresiu de les arts de carrer i d'allò que s'esdevé en el moment més impensat.

Una programació per a tots els gustos

La programació seleccionada per la direcció artística de FiraTàrrega es pot estructurar en 5 blocs diferents: joc; entreteniment; vida i mort; folklore i tradició i literatura i poesia.

Joc

El joc és el leitmotiv d'aquesta edició de FiraTàrrega i fins a onze propostes giraran al voltant d'aquest concepte. La companyia catalana-castellanolleonesa Kolektiv Lapso Cirk presenta la peça QOROQ, un espectacle de circ i equilibris amb unes bigues de fusta i música en escena que aprofundeix en la creació d'un univers únic; La Cresta amb Chaos Machine proposa una instal·lació sonora, interactiva i col·lectiva que reivindica la interconnexió i la imprevisibilitat com a fórmula creativa; la companyia balear La Mecànica amb Odissees ofereix una experiència immersiva que combina l'actuació en viu i la tecnologia digital per a crear un viatge personal inoblidable; la companyia basca Mama crea amb Desiderata trasllada el seu  hospital de llibres a Tàrrega per conscienciar sobre les cures a través de diferents activitats; l'artista lituà Markas Liberman estrena PLAY(ces) , un solo de circ musical que convida el públic a experimentar els parcs infantils com un espai performatiu circ-friendly; Pau Palaus proposa Embolic, un espectacle de circ intergeneracional que aposta per jugar al carrer amb pocs elements; la gallega Paula Quintas-cia amb Multiperspectivas#3 experimenta amb els límits de les arts escèniques i amb la vivència artística a través de diferents dispositius de joc en una instal·lació circense; Toc de fusta també estrena Arrels, una instal·lació participativa amb setze estructures i jocs que permeten recórrer el món de forma lúdica, descobrint costums i tradicions d'arreu del planeta; Tombs creatius presenta LILLIPUT. Jocs de fades, una instal·lació que ens engresca a jugar i reconstruir tota mena de contes; els bascos de Trapu Zaharra anima a participar a Dale Ramón!, un concurs on el públic competirà en diferents proves amb l'humor com a  eix central; i la companyia murciana Yllana & Nacho Vilar Producciones amb Olympics organitza el seu propi campionat olímpic amb una infinitat de situacions absurdes i surrealistes.

Entreteniment

Com és habitual, FiraTàrrega també comptarà amb una àmplia gamma de propostes d'entreteniment per a tots els públics com The Sad-Mad Method de Cia. Carla Sisteré, una peça de dansa-teatre que tracta l'odi, l'aprenentatge i l'amor propi mentre criden, ploren, riuen i mengen crispetes; des d'Euskadi, la Cía. Maite Guevara amb Susto presenta el seu castell del terror on els mateixos treballadors són els que tenen més por; la Cia. Toti Toronell presenta Paquets, un espectacle de carrer on intenten saber, amb la complicitat del públic, què contenen les caixes dels missatgers que recorren la ciutat; l'actriu balear Clara Ingold arriba amb Paloma de parque, un stand-up que tracta sobre l'autodestrucció en la qual estem immersos com a individus i com a societat; la companyia ucraïnesa ​​Dekru amb Almas ligeras elabora un retrat de l'home contemporani unint la poesia i la comèdia; des del Canadà, Fake Blue Collective estrena Rien d'inclus, un espectacle que mescla les arts del circ amb el moviment per construir la casa dels seus somnis; els australians de Gravity & Other Myths ofereixen A Simple Space, on els acròbates superen els límits físics amb una proposta virtuosista; JAM presenta L'actitud, una història de superació on un pallasso ens explica com afrontar les adversitats amb humor i enginy; Júlia Godino i Alexa Moya amb Tan a prop exhibeixen una peça de dansa contemporània que cedeix el control a la matèria, a les seves propietats i a la seva impredictibilitat; la companyia andalusa La banda de otro arriba amb Rodeo, un espectacle de circ que pretén fer una deconstrucció del rodeo arquetípic; La Córcoles estrena Carena, una proposta de funambulisme arriscada i delicada on prenen especial força el desafiament, la suggestió i la simbologia de les imatges; Losinformalls presenten Perdón, on es navega entre la dansa, el teatre i els terrenys inexplorats per buscar els límits entre allò establert i la incorrecció política més flagrant; la companyia navarresa Qabalum mostra Todo este ruido, un poema ballat que dibuixa un futur possible a través de l'imaginari de la ciència-ficció, el còmic i els efectes especials; des de Bèlgica, Sitting Duck estrena La dyane, un espectacle de carrer a la cruïlla entre el clown i el teatre de l'absurd on la realitat es plega en forma d'imatges que voregen el surrealisme; els lleidatans Sound de Secà amb Âcid irrompen al carrer amb una festa ambulant que combina la percussió, el teatre, el moviment i la veu; i la companyia murciana Uparte amb Desprovisto ofereix una proposta de circ contemporani, visual i emocionant apostant per la plasticitat, la flexibilitat i el canvi que ens fa pensar que no tot ha de ser sempre de la mateixa manera.

Vida i mort

Una de les temàtiques més present a la programació de FiraTàrrega 2024 té a veure amb la vida i la mort. Així es comptarà amb espectacles que reflexionen sobre aquest aspecte com el de la companyia francesa Adhok amb Qui-Vive, una peça teatral i deambulatòria que qüestiona les transformacions actuals que estem vivint; Campi qui pugui estrena Matres, una història d'amor que tracta la maternitat i la infància, la malaltia i la mort; Ça Marche presenta Incendis, una instal·lació-espectacle que simula un incendi forestal mitjançant l'ús d'efectes especials; Cia. Ferran Orobitg amb Opia ofereix una creació híbrida que se centra en l'anàlisi de la mirada a l'espai públic a través d'una instal·lació i de dues intervencions coreogràfiques deambulatòries; Claire Ducreux amb Fleurir les abîmes s'acomiada dels escenaris com a intèrpret amb una peça visual i de dansa que neix del desig exaltat de plantar un arbre de dolçor al cor del món; la companyia belga Compagnie Krak aterra amb  Bench invasion, una peça on es convida els espectadors a seure en un banc de fusta per reivindicar l'art d'escoltar; l'artista mexicana resident a República Txeca Cristina Maldonado ens parla sobre la mort amb Juego infinito, un joc immersiu creat a partir d'històries de diferents països sobre  les relacions entre els vius i els difunts; Sílvia Capell (En diciembre) estrena Ángela, un treball que barreja circ, aigua i guix per intentar arribar al cel; l'artista lituana Marija Baranauskaité-Liberman busca sorprendre amb The Duck Show Performance, on els participants són convidats a posar-se a la pell dels ànecs per considerar la relació entre animals i humans; els navarressos Pájaros pintados amb El jardín de Olivia inicien un viatge a través del comiat i el retrobament amb els éssers i els objectes estimats com a protagonistes; Sergi Estebanell presenta Acts of liberation, un projecte en tres actes sobre la relació entre  la por, l'amor i la llibertat, des d'una mirada artística, antropològica i psicològica; la companyia Sol Picó celebra el seu trentè aniversari amb Carrer 024, un espectacle de gran format que vol reflexionar sobre la paradoxa de la solitud en la societat actual i Understory amb Se'ns moren les plantes proposa un recorregut a peu que pretén escoltar i observar el paisatge com un lloc insòlit a través del joc audiovisual.

Folklore i tradició

El certamen també compta amb un apartat de peces dedicades al folklore i la tradició, com Mover montañas de l'artista Alberto Velasco, una performance de dansa-teatre que invoca l'emoció des d'un cos no normatiu, la identitat queer i una consciència contemporània; Cie. 7 bis / Juan Ignacio Tula presenta L'instant T, on els artistes se submergeixen en la senzillesa del moviment giratori i rítmic, a través d'una particular dansa derviche guiada pel gest circense; la companyia de Madrid DDCdanza - Daniel Doña amb Doma invoca un acte de rebel·lió a través de la dansa sobre el concepte de la domesticació i Raquel Gualtero amb 360º vol fixar la mirada a les arrels per crear una peça de moviment on l'inici i el final són el mateix lloc, però el recorregut és ampli, planetari i universal.

Literatura i poesia

La programació la completen les propostes literàries i poètiques d'Alba Sarraute & Les Ofèlies amb La Innombrable, una tragèdia mediterrània, un espectacle de circ que, mitjançant la poesia visual, el cos i la sensibilitat del pallasso, transformen la tragèdia shakespeariana de Macbeth i la seva esposa en un viatge delirant; Íntims Produccions presenta L'anorak un espectacle multidisciplinari sense text on el teatre físic, els titelles i el moviment estan al servei d'una història basada en el conte 'L'abric' de l'escriptor d'origen ucraïnès Nikolai Gógol; Josep Pedrals exhibeix Suc de garrofes i oli de saüc, una aproximació documentada i entretinguda a la figura de Francesc Vicent Garcia, el Rector de Vallfogona; Judit Cortina & Francesc Cuéllar ofereixen TOBETTA, un recital de poesia amb música techno a partir del poemari 'Nueve lugares hostiles donde gritar'; Mireia Calafell i Nil Ciuró es troben per primera vegada en un escenari a Emergències, una lectura integral del poemari 'Si una emergència' on Calafell relata el present preocupant i s'imagina el futur; la companyia Psirc presenta Després de tot, el tràiler, un espectacle amb un to lúdic i cinematogràfic que planteja repensar els nous paradigmes de l´existència i Teatre sobre rodes amb Revolución ofereix una peça de circ inspirada en el conte homònim de Slawdomir Mzrożek on els artistes s'enfronten amb els seus propis límits, tant físics com mentals.

Impuls a la presència dels programadors de Lleida i Catalunya

FiraTàrrega continua amb la seva missió de servei per als professionals de les arts escèniques amb els objectius de posar en contacte, provocar relacions, proveir d'informació i recursos i facilitar el diàleg als diferents agents del sector. Enguany s'espera una previsió de prop de 1.000 professionals, 200 dels quals de procedència estrangera. Per al 2024 s'ha confirmat la presència de dues delegacions internacionals procedents d'Amèrica del Nord i de la regió de Llombardia. A més, cal destacar que s'acollirà tres programadores de Japó, Marroc i Lituània i que hi ha convenis  de col·laboració amb les comunitats de les Illes Balears, Euskadi, Múrcia i Navarra.

Un dels nous projectes destacats és Lleida Escena, una col·laboració entre FiraTàrrega i l'Institut d'Estudis Ilerdencs i el finançament de la Diputació de Lleida, que vol potenciar la programació d'arts escèniques de carrer en els municipis lleidatans.. Aquesta acció neix amb voluntat de convidar els 231 municipis de Lleida a FiraTàrrega; fomentar l'interès per propostes innovadores, de carrer, no convencional i espectacles de teatre comunitari; familiaritzar els municipis amb les arts de carrer i amb la creació dels nous talents en espais no convencionals i per generar relacions i col·laboracions entre els municipis per enriquir i qualificar les programacions. A més, a través de Creació Escènica en Gira es presentaran una desena projectes escènics susceptibles de ser programats en qualsevol teatre, plaça o carrer, independentment del número d'habitants o dimensió del municipi.

Per la seva banda, l'eina digital FiraTarrega.Pro es consolida com l'espai digital de FiraTàrrega per connectar la comunitat professional de les arts escèniques amb més de 3.000 professionals de 600 entitats registrades.

A més, durant la celebració de FiraTàrrega s'ha previst l'organització de fins a 25 activitats per a professionals entre les quals destaquen les Converses creuades entre dos artistes de diferents companyies programades a FiraTàrrega 2024, el Lunch Meeting de l'ICEC, dirigit a les companyies catalanes que tenen voluntat d'obrir-se al mercat exterior o el Territori Creatiu LAB, on es presenten les 7 companyies dels programes Suport a la Creació i  Hivernem, aquest últim impulsat per FiraTàrrega i l'Institut Ramon Llull.

Estudis de públic i contractació

Una de les novetats d'enguany és la realització d'un estudi de públic per analitzar el tipus d'assistents al certamen i el seu comportament. La darrera vegada que es va realitzar una anàlisi d'aquestes característiques va ser el 2014 i ara, gràcies a la col·laboració de l'ICEC (Institut Català de les Empreses Culturals), es podrà comptar amb dades actualitzades per poder millorar l'experiència d'usuari. Igualment es manté l'estudi de contractació que s'encarrega cada any per analitzar el rendiment de les propostes de FiraTàrrega en el mercat de les arts escèniques a nivell català, de la resta de l'Estat i internacional.

Pressupost i entrades a la venda

FiraTàrrega comptarà amb un pressupost global d'1.200.000 milions d'euros en aquesta edició, amb un augment del 12% de l'aportació de l'ICEC, i les entrades per al públic general es posaran a la venda a partir del divendres 26 de juliol a través del web www.firatarrega.com

Imatge gràfica de FiraTàrrega 2024 (Mostassa Estudi)

Presentació FiraTàrrega 2024 (Tàrrega)

Presentació FiraTàrrega 2024 (Barcelona)

Cerca al web

×