Notícies
← Altres notíciesDijous, 3 de de juliol de 2014
FiraTàrrega aposta per la creació que supera les fronteres entre arts escèniques a l’espai públic
Per primera vegada en 34 anys, FiraTàrrega inaugura amb un espectacle de producció pròpia, en què el creador xilè Ignacio Achurra dirigirà una companyia creada especialment per a l'ocasió
Tàrrega, 3 de juliol de 2014 - De l'11 al 14 de setembre tindrà lloc una nova edició de FiraTàrrega, una plataforma que entén les arts del carrer com un espai multidisciplinari i es presenta com un catàleg d'experiències per als espectadors que vulguin deixar-se sorprendre. FiraTàrrega és motor de l'activitat artística en l'àmbit europeu, ja que no només programa i exhibeix sinó que incita l'excel·lència en l'àmbit de la creació en l'espai públic.
80 companyies seran les que es desplaçaran fins a Tàrrega durant el segon cap de setmana de setembre, 51 de les quals són part del Programa Oficial i 29 formen el Programa Empresa. En total, hi haurà 37 companyies catalanes (46% de la programació), 22 companyies de la resta de l'estat (27%) i 21 companyies internacionals (26%), que vénen de Mèxic, Eslovàquia, República Txeca, Hongria, Polònia, Argentina, Bèlgica, Itàlia, França i Gran Bretanya.
Pel que fa al Programa Oficial, està compost de 51 companyies i 52 espectacles, dels quals 26 espectacles són estrena, el que representa el 50% de la programació oficial. 38 espectacles (73%) són de teatre de carrer, mentre que la resta, 14 espectacles (27%), són de sala. Pel que fa als públics, una tercera part de la programació oficial (16 espectacles, 31%) està dirigida a adults, mentre que la resta, 36 espectacles, (69%) són aptes per a tots els públics.
La Fira aposta per una creació d'autor, compromesa, inclusiva i transnacional. D'autor perquè la fira dóna suport a propostes amb un accent marcadament personal i compromès, com és el cas de la companyia Kamchatka, que tancarà la seva trilogia sobre l'exili amb Fugit; o bé Animal Religion, que ubicaran el seu espectacle de circ Chicken Legz en una granja.
Tàrrega també busca creació compromesa, i és per això que comptarà amb propostes de teatre polític i social, com la Fundación Collado-Van Hoestenberghe i Piero Stenier, que presentaran Constructivo. Una altra de les línies importants de la fira és la dedicada a la participació ciutadana i que aquest any està dedicada a col·lectius poc visibles. En aquesta línia, Amantis ha preparat Som, un treball que incorpora persones amb discapacitat psíquica, física i mental. L'hongarès Martin Boross, amb la companyia Stereo Akt, proposa un espectacle en què nous ciutadans targarins, persones immigrants, formen part del projecte i posen en escena la seva realitat, els seus somnis i les seves pors.
La Fira vol igualment cercar l'excel·lència i és la incitadora de moltes propostes: no comença el dia 11 de setembre, si no que ja fa mesos que està en marxa. Gran part de la programació sorgirà del Programa de Suport a la Creació: laboratoris, residències i produccions transnacionals. La Fira, a més, ha propiciat encontres com el de Los Galindos, que han dirigit Ti-Tlan (Lugar entre), una peça de circ itinerant amb la violència com a tema principal que està produïda entre les institucions mexicanes Conarte, INBA i FiraTàrrega. Gràcies al programa Iberescena s'ha tirat endavant la producció entre Teatro Ojo (Mèxic) i Obskené (Catalunya).
L'espectacle inaugural, La ira dels peixos
Per primera vegada en 34 anys FiraTàrrega inaugura amb un espectacle de producció pròpia. Es tracta d'un espectacle de teatre de carrer, amb música en viu, dirigit pel xilè Ignacio Achurra, director artístic de la companyia La Patriótico Interesante, i un dels creadors llatins amb més projecció internacional. Una història que parla sobre la diversitat i la resistència cultural, i que reflexionarà sobre com els estats totalitaris, els interessos econòmics i les ideologies afins a la mundialització estenen el seu domini territorial i amenacen la pervivència de les cultures minoritàries. Una proposta que convida el públic a viatjar pels espais de la identitat personal i col·lectiva i a recuperar un espai de llibertat que ens permeti somiar en la germanor entre tots els pobles del nostre planeta.
Meet the V4 (Focus VISEGRAD): República Txeca, Polònia, Hongria i Eslovàquia
Polònia, República Txeca, Hongria i Eslovàquia són les cultures convidades d'aquesta 34a edició. Els quatre països formen l'anomenat grup del Visegrad i aportaran 6 peces a la programació, representants de l'actualitat escènica d'aquest gran focus creatiu centreeuropeu. Cada producció destaca per la seva singularitat, i també per la joventut dels seus equips creatius. Entre els participants, Sergeant Tejnorová & The Commando amb l'espectacle Edge (coproducció entre els 4 països del grup Visegrad), VerTeDance / Jiři Havelka / Clarinet Factory amb Correction (República Txeca), Jaro Viňarsky amb Animal Inside (Eslovàquia). En una altra categoria caldria ubicar el treball dels polonesos Teatr KTO i el seu The Blind, inspirat en l'Assaig sobre la ceguesa de José Saramago. Es tracta d'un dels espectacles de teatre de carrer més importants de l'escena internacional actual.
Un pol de programació dedicat a la festa i nits de dansa urbana
FiraTàrrega proposa aquest any un nou pol de programació que agrupa les propostes més lúdiques de la programació, en què s'hi podran trobar diversió i entreteniment assegurats. La zona tindrà tres espais d'actuació: la Fassina, el carrer Migdia i el parc del Reguer. S'hi presentaran peces per a tots els públics i amb vocació popular. Entre els principals protagonistes hi haurà La Troba Kung-fú, Guillem Albà & The All In Orchestra, la roller-disco del Dr. Batonga!, Wet Picnic, Jam o Efímer. Com a colofó, tanca la programació d'aquest espai dedicat a l'entreteniment l'estrena de la darrera producció de Laïtrum, Micro Shakespeare, produïda entre la mateixa companyia i el National Theatre de Londres.
Per altra banda, sota el títol 'URBAN NATION', FiraTàrrega presenta tres vetllades dedicades a la millor dansa hip-hop del moment. Tres hores intenses per jornada amb la presència de Brodas, Circle of Trust, Iron Skulls i el DJ. Save the Cheerleader.
FiraTàrrega: programació de programacions
La programació de FiraTàrrega és també un punt de trobada i diàleg entre programacions nacionals i internacionals. És per això que presentem espectacles en col·laboració amb espais d'exhibició, institucions o espais de mercat estratègics com són INBA (Mèxic), Without Walls Consortium (UK), Festival Mira Miró (Bèlgica), Fringe Madrid, Ayuntamiento de Zaragoza - Fiestas del Pilar, Festival Temporada Alta, Festival Grec, Trapezi o Institut del Teatre (IT Emergents). Algunes de les produccions en aquest apartat són Dynamite & poetry dels belgues 5feet16, Los nadadores nocturnos del col·lectiu madrileny Draft.inn, Yi-Ha de la companyia Los Moñekos, o bé Rudo de Manolo Alcantara.
La part professional, motor de FiraTàrrega
Part del Focus Visegrad tindrà lloc a la part professional de FiraTàrrega. El Focus oferirà un debat obert, la presència de companyies i professionals en un estand a la Llotja i una delegació de professionals de fins a 20 entitats. El projecte s'ha fet en col·laboració amb els Instituts d'Arts dels 4 estats de Visegrad i el finançament del Visegrad Fund.
La part professional compta també amb molts professionals que participen per primera vegada a FiraTàrrega, en el marc de diferents accions impulsades amb la col·laboració amb diverses entitats. Les directores del Performing Arts Meeting in Yokomana (TPAM) encapçalaran una delegació en què s'han convidat 10 programadors del Japó, que es complementarà amb la invitació de professionals de la Xina, Corea del Sud i Singapur. Tres dels professionals vénen convidats per l'Institut Ramon Llull, en una primera acció d'intercanvi amb l'encara massa desconegut i llunyà sector cultural asiàtic que continuarà en les pròximes edicions de la Fira. Per altra banda, Tàrrega serà escenari de la reunió de la Red Periferias. El programa PICE d'Acción Cultural Española permetrà que 5 dels directors dels festivals iberoamericans membres de la xarxa Periferias estiguin presents a FiraTàrrega, durant la qual mantindran la reunió general de la xarxa i participaran a la Trobada per a l'intercanvi.
Entre altres activitats, destaca el Lunch Meeting, organitzat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i que se celebra per novè any consecutiu, o la 2a edició de la presentació de l'actualitat del circ de Finlàndia a càrrec de CircusInfo Finland.
II Edició del Màster de Creació en Arts de Carrer de FiraTàrrega
En aquesta línia, FiraTàrrega aposta també per la creació de talent a partir de la formació. Ara fa dos anys, FiraTàrrega va arrencar una nova línia d'actuació proposant la primera edició del Màster de Creació en Arts de Carrer, una iniciativa pedagògica pionera en l'àmbit internacional. Dos anys després, d'acord amb el caràcter biennal de la proposta, arranca la seva segona edició. Els estudis tenen com a finalitat formar professionals de la creació a l'espai públic, i esdevenir un pont entre la formació i el mercat. Les persones interessades a formar part del curs que tindrà lloc del gener a l'octubre de 2015 ja poden preinscriure des de l'1 de juliol.