Blog de FiraTàrrega

RSS

Art comunitari, Arts de carrer, Hivernem 18/12/2020 Àrea de comunicació

Projecte d’espai públic SOS

Per Ada Vilaró

El 2020 es va fer efectiva la primera convocatòria del programa Hivernem, impulsat per FiraTàrrega i l’Institut Ramon Llull amb l’objectiu de fomentar la recerca en l’escriptura de creacions artístiques vinculades a les arts escèniques i a l’espai públic. Ada Vilaró, amb un projecte sobre els efectes del canvi climàtic i Jordi Aspa amb una recerca sobre un nou paradigma per al riure van ser els guanyadors d’aquesta convocatòria. Publicarem aquí en dues entregues quin és el punt de partida de les seves recerques, que tenen com a finalitat l’escriptura d’una dramatúrgia. Comencem amb Ada Vilaró.

La meva recerca es basa en l’escalfament global del planeta, el canvi climàtic i el desglaç. Una investigació entre la ciència i l’art per potenciar la consciència social sobre la nostra relació i implicació en aquests canvis. Crear una acció artística impactant per despertar consciències amb una acció reflexiva i comunitària.

SOS és un cant a la vida, a la terra, al nostre planeta. SOS és un crit, un clam al despertar de la nostra consciència. SOS a tot allò que es perd i pot desaparèixer devorat per aquest món globalitzat. A allò gegant com són les glaceres i a allò petit, a escala humana i íntima de cada persona, a la seva llibertat de ser qui és i d’estimar. SOS perquè som fràgils i ens podem trencar i desfer i desaparèixer i, amb nosaltres, tot allò guardat dins nostre. Com deixar un llegat d’allò que considerem més autèntic? Més pur, més nostre? SOS a l’amor, a la bellesa que poden salvar el món.

Un viatge, un pont entre el món de fora exterior, la terra, el paisatge, la vida i el món íntim de l’ànima. Un pont d’anada i tornada, un pont que ens porti a sentir que allò que passa a fora, ens passa a dins.

L’objectiu inicial és tenir un temps d’investigació, de recerca i de reflexió, amb un assessorament professional de diferents àmbits entre la ciència i l’art.

L’objectiu final és construir una obra participativa a l’espai públic, d’art comunitari, d’impacte social, per tal de conscienciar i transformar sobre l’escalfament global del planeta, potenciant les cultures de la cura.

Espai artístic i temporalitat de la peça
Arquitectura efímera a l’espai públic. Concebo l’espai com un espai efímer, construït amb gel, amb una temporalitat concreta de durada. El temps que tarda a desfer-se el gel, és el temps que durarà aquesta peça.

SOS vol ser un espai d’art comunitari efímer. Pren forma en una plaça, en uns bancs de gel. Sobre la base de les lletres de gel, el públic pot seure lliurement. SOS vol ser un lloc de trobada a l’espai públic, on el públic espontani pugui interaccionar i participar. El públic s’hi podrà relacionar, dialogar, fer-se fotos, seure damunt el gel (amb protecció) mentre aquest es va desfent… El que vulgui.

A una hora a concretar, preferiblement vespre-nit, hi haurà dins aquesta acció d’art comunitari i d’espai efímer, un «espectacle» performance. L’artista Ada Vilaró interpretarà un text, sostenint un bloc petit de gel. El text s’allargarà en el temps de desfeta del bloc petit de gel (aprox. 45 minuts). El text anirà acompanyat per una composició sonora basada en sons relacionats amb el paisatge d’aquesta obra.

ADA VILARÓ I CASALS és una artista multidisciplinària. Creadora, autora, directora, actriu, ballarina, performer i pedagoga. Cofundadora i directora artística del Festival de Creació Contemporània Escena Poblenou. Des de fa vint anys ha generat una gran diversitat de projectes i obres escèniques molts dels quals destaquen pel compromís social i per propiciar la participació de la comunitat i del públic.

Be Sociable, Share!

    Afegir un comentari

    Cerca al web

    ×