Notes de premsa
← Altres notes de premsaDimarts, 20 de de juny de 2017
FiraTàrrega posa el focus en la participació convidant a reclamar, jugar, actuar i celebrar
FiraTàrrega 2017 tindrà lloc del 7 al 10 de setembre i comptarà amb 54 espectacles provinents de 8 països.
L'eix vertebrador serà la participació, un dels actius principals de les arts de carrer contemporànies.
L'acció comunitària urGENTestimar d'Ada Vilaró i Josep Perelló serà l'encarregada d'obrir aquesta edició. Aquesta peça, que pretén diluir les fronteres des de l'art i la ciència, tindrà una durada de 40 hores.
FiraTàrrega 2017 tindrà lloc del 7 al 10 de setembre. Una nova edició que tindrà com a lema la participació, seguint el trienni que subratlla els actius de les arts de carrer contemporànies, que va començar la passada edició amb la interculturalitat i que acabarà l'any vinent amb l'espai públic. Enguany presenta 54 projectes, provinents de 8 països, on hi destaquen 21 estrenes.
El conjunt de la programació ofereix un cartell ric en formats, gèneres i estils: una oferta per a tot tipus de públics i edats, on hi ha un 55% de companyies catalanes, un 27% de la resta de l'Estat espanyol i un 18% d'internacionals. Un total de 54 propostes, que tindran lloc en diversos espais públics i sales de la ciutat de Tàrrega. En aquesta edició, FiraTàrrega participa en la coproducció de 14 espectacles a través del programa Suport a la Creació més l'espectacle inaugural, un 28% del total de la programació.
En aquesta edició, el programa de la Fira s'estructura en 5 seccions: Participa, ja que la participació de la comunitat d'espectadors és el component nuclear de FiraTàrrega 2017; Reclama, produccions que plantegen mirades, temes o debats tan necessaris com d'actualitat; Actua, propostes on l'espectador actiu tria i esdevé part de l'espectacle, amb l'experiència situada al centre de la creació escènica; Celebra, arts escèniques per a ser saltades, ballades, rigudes i cantades; i Juga, la Fira més lúdica, oberta a la descoberta de tallers, jocs i instal·lacions.
A més, per tal de fer més accessible i segmentar el gruix de la programació, la Fira organitza els Itineraris Artístics, 10 recorreguts amb la finalitat de facilitar al públic la navegació pel programa de FiraTàrrega.
FiraTàrrega posa el focus en la participació
Aquest 2017 FiraTàrrega segueix amb el trienni temàtic que reivindica els principals potencials de les arts de carrer i centra la seva mirada en la participació. L'objectiu és oferir una tria de produccions que facin una relectura del significat actual de la participació, que agitin visions i que generin coneixement. Pretén anar més enllà d'obrir processos creatius, d'incorporar veus professionals externes, de generar espais de reflexió i formació o de donar la paraula a aquells que habitualment no la tenen. Per això, dins la secció Participa, l'artista multidisciplinària Ada Vilaró i el científic Josep Perelló presentaran urGENTestimar, l'acció inaugural d'aquesta edició. Un projecte artístic que té l'objectiu de diluir les fronteres des de l'art i la ciència, tot basant-se en la participació comunitària. Aquesta acció és una activitat d'activitats, un espai de participació integral que convida la ciutat a aturar la seva activitat quotidiana i a posar en pràctica diversos moments de comunió col·lectiva. Un procés de transformació de l'espai i del temps compartit entre la gent.
La recerca científica es visualitzarà abans, durant i després de l'acció inaugural, al compàs dels tres moments clau del treball científic: el treball previ amb associacions i col·lectius de Tàrrega, el llançament d'un grup de conversa a la xarxa i l'experiència relacional entre els individus a la mateixa plaça durant les 40 hores que durarà la posada en escena. El resultat final de la investigació es farà públic en els mesos posteriors a l'acció artística presencial.
La memòria històrica, la dona, els límits, el territori i la inclusió, altres subtemes clau en aquesta edició
Enguany FiraTàrrega concentra diversos subtemes clau en la programació 2017, com és el cas de la memòria, la inclusió, la dona, els límits o el territori.
Dins la secció Reclama trobem produccions que formen part del programa Suport a la Creació com Màtria (Narrar el silenci), de Carla Rovira, una peça de teatre que va de la memòria privada a la col·lectiva i que enceta reflexions sobre la mort, la família, el silenci, la memòria i la dona; Pool (no water), dels Íntims Produccions, una peça visceral i impactant sobre la fragilitat de l'amistat, l'enveja, l'èxit i el significat de l'art en la vida dels creadors; o The Meeting Point, de Patricia Habchy Company, una coreografia de gestos quotidians entre un home cec i una dona que cerca noves correspondències entre la informació visual, la sonora i la textual.
Altres produccions d'aquesta secció i que també han fet residència artística a Tàrrega són Diez de cada diez, de Valeria Píriz, una performance nascuda a partir de 12 feminicidis ocorreguts a l'Uruguai principis del 2015 o a X amor o Mujeres Áureas de mvmproduccions, espectacle de carrer que vol reconèixer els referents dramàtics oblidats de la literatura del Siglo de Oro, posant la dona en el centre de l'escena.
També cal destacar dins de Reclama Proyecto Opreso, de DNA Cia, que explora diverses realitats socials mitjançant la dansa urbana i reivindica el hip-hop com a mitjà d'expressió social.
D'altra banda, a la secció Actua hi haurà produccions com Bologna: Pasolini, de l'aclamada companyia de dansa La Veronal, que recrea en la seva coreografia l'assassinat de Pier Paolo Pasolini per a sentir, anomenar i entendre allò que no es vol veure. Les holandeses Woest proposaran Lucky shots, una peça coreogràfica on es demana als espectadors empatia i imaginació i Weibel Weibel Co. Breaking Point, un experiment circense sobre la possibilitat, la resistència i els límits.
A Hamlet (entre todos), de [ los números imaginarios ] els espectadors gaudiran d'una experiència immersiva, al casament reial entre els reis Claudi i Gertrudis i, d'altra banda, a la peça de Los Hermanos Picohueso Ningú no va als aniversaris a l'estiu, a una esbojarrada festa que reflexiona sobre el que som i el que volem arribar a ser. Els xilens La Licuadora repeteixen a la Fira per segon any consecutiu, en aquesta ocasió amb Lúcidos, una experimentació escènica del cos en moviment, improvisació i efectes lumínics que apel·la els sentits i la percepció.
És important esmentar els projectes d'aquesta secció que provenen del programa Suport a la Creació, com el site specific col·lectiu entre artistes catalans i portuguesos, Ferida, una coproducció de FiraTàrrega amb el Festival Imaginarius de Santa Maria da Feira, que parteix del concepte de memòria com a eix vertebrador. Momentos estelares de la humanidad d'Eléctrico 28 mostrarà, a partir del llibre de Stefan Zweig, una reflexió a cau d'orella sobre la història, el poder i les obsessions humanes de moments quotidians.
Harinera (té ganarás el pan con el sudor de tu frente) és el primer projecte del col·lectiu Harinera, liderat per Andrea Paz, exalumna del Màster de Creació en Arts de Carrer de FiraTàrrega que tracta el concepte de precarietat com a forma de govern. Conseqüències és la nova proposta de la cia. Moveo que trenca la distància entre el que mira i el que és mirat, entre el que viu i el que actua. Per la seva banda, la uruguaiana Pamela Montenegro presentarà Experimentación Psicobotánica, un encàrrec específic de FiraTàrrega sobre l'explotació agrària del territori, una crítica a la construcció del canal Segarra-Garrigues.
A Celebra cal destacar l'espectacle itinerant de percussió i pirotècnic Silence! de Les Commandos Percu; Wetfloor de la Cia Cris_is, el primer solo de la clown Cristina Solé i Odisea'80 de Nacho Vilar Producciones, espectacle de carrer que ens transporta a l'Espanya dels anys vuitanta.
A més, en aquesta secció s'hi han programat tres grups targarins de música (La Terrasseta de Preixens, The Targarians i Carlitos Miñarro) que animaran les nits més festives de la Fira i que serà una oportunitat per a connectar formacions del territori.
Finalment, a la darrera secció, Juga, hi trobarem espectacles lúdics com Archipiélagos, Jardines Efímeros de Calamar Teatro o Sonarium de El Pájaro Carpintero i tallers com el de danses urbanes amb DJ Be Nil, que oferirà DNA Cia o el de lindy hop, a càrrec de Som Swing Tàrrega i la Doc Scanlon's Cool Cat Combo.
Cal destacar el treball de coprogramació que FiraTàrrega ha dut a terme amb la Mostra d'Igualada - Fira de Teatre Infantil i Juvenil per a oferir una finestra familiar, un programa de visibilització i internacionalització d'espectacles familiars catalans que renoven el paradigma de les arts escèniques per a nenes i nens en base a la qualitat, la innovació, la pluralitat temàtica i els nous formats escènics. En formen part els espectacles Proyecto Opreso, de DNA Cia; Wetfloor, de la Cia Cris_is; Mur, de la (Cia)3; Transhumància, de Xip Xap; Sonarium, de El Pájaro Carpintero i Momo (versió lliure de Michael Ende), de la Cia. de Teatre Anna Roca.
#MésFiraTàrrega
En sintonia amb el leitmotiv de la participació, FiraTàrrega planteja també l'exposició Love is in the fair a la Sala Marsà sobre les experiències d'amor i/o sexe que els ciutadans han viscut en el marc de la Fira. La mostra tindrà quatre vessants: una exposició de testimonis gràfics en un gran mosaic expositiu, una exposició oral, un dispositiu d'àudio i una edició digital, que es podrà descarregar al web de la Fira.
D'altra banda, FiraTàrrega ha encarregat al jove artista de Tàrrega Jaume Ribalta una sèrie d'il·lustracions que ofereixin una mirada plàstica i subjectiva de la Fira en general i també dels continguts de la programació en particular. Les seves peces es podran veure en una exposició virtual al web de FiraTàrrega i a través de les xarxes socials. També com a encàrrec, FiraTàrrega ha convidat tres alumnes del Màster de Gestió Cultural de la UIC, a dur a terme una tasca de relatoria amb la voluntat de donar una visió culturalment externa de la Fira. Ho faran a través de diversos articles al blog i altres continguts consultables al web.
FiraTàrrega PRO
FiraTàrrega va molt més enllà de l'exhibició teatral i treballa per esdevenir un hub professional de primer nivell, propiciant un ecosistema professional, que contribueix a generar mercat i sinergies i posiciona el sector de les arts escèniques.
Dins de les activitats professionals, cal destacar la xerrada organitzada per FiraTàrrega sobre Creació i Memòria. Una conversa oberta entre els professionals interessats i professionals de sectors, països i realitats diverses que han usat la creació com a eina per abordar la memòria històrica.
Pel que fa a projectes i xarxes internacionals, enguany FiraTàrrega s'uneix a In-Situ, la Plataforma Europea per a la Creació Artística en l'Espai Públic i al projecte europeu De Mar a Mar liderat per La Central del Circ. Continua la seva vinculació amb Circostrada, xarxa de referència de les arts de carrer i circ d'Europa. Es renova la col·laboració amb C.L.A.P.S. SPETTACOLO DAL VIVO (Itàlia) i s'encenten dues noves sinèrgies amb l'Instituto Nacional de Artes Escénicas - INAE d'Uruguai i el Festival Imaginarius (Portugal). Finalment, cal destacar els nous vincles per a la difusió escènica amb dues noves comunitats autònomes, com són la Junta de Andalucía i el Gobierno de Navarra.