Notes de premsa
← Altres notes de premsaDivendres, 21 de de gener de 2022
FiraTàrrega dona un nou impuls a l’acompanyament dels processos de creació a través de l’espai Territori Creatiu
► Territori Creatiu se centra en el valor del procés de creació i producció escènica, un trajecte que se surt de la lògica de la immediatesa i que incorpora conceptes com la recerca i la innovació, l'assaig i l'error o l'acompanyament i l'assessorament professional. Un procés que té com a objectiu l'aterratge de les produccions al mercat amb les millors garanties de qualitat artística.
► Hivernem, Suport a la Creació i Stalkers, així com el projecte europeu IN SITU - (UN)COMMON SPACES són els programes que s'aglutinen en aquest espai d'acompanyament a la creació de projectes vinculats a les arts de carrer.
► Territori Creatiu aglutina fins a 23 propostes artístiques amb un element comú: la reivindicació de l'espai públic com a espai de retrobament amb l'altre.
Tàrrega, 21 de gener de 2022. Amb la presentació de Territori Creatiu, FiraTàrrega dona l'impuls definitiu al seu espai d'acompanyament per als processos de creació i producció escènica. Una aposta que ha anat madurant els darrers anys i que s'ha demostrat plenament vàlida per a garantir l'aterratge de noves produccions escèniques al mercat escènic professional i en molts casos també l'accés a la seva internacionalització.
Territori Creatiu se centra en el valor del procés, un trajecte que incorpora suport econòmic i tècnic, estades de residència creativa, assajos oberts i que se surt de la lògica de la immediatesa incorporant conceptes com la recerca i la innovació, l'assaig i l'error, l'acompanyament, la capacitació professional, la participació ciutadana i la generació de complicitats amb altres organitzacions de cara a la coproducció dels projectes. En aquest sentit, FiraTàrrega posa a disposició de creadors i professionals la seva expertesa i el coneixement sectorial acumulat en 40 anys d'experiència treballant en arts escèniques, arts de carrer i espai públic.
Territori Creatiu el formen els apartats Hivernem, Suport a la Creació, Stalkers i IN SITU - (UN)COMMON SPACES.
23 propostes artístiques de Catalunya, Euskadi, França, Xile o Mèxic integren aquest Territori Creatiu 2022. Dels projectes amb signatura catalana, tres arriben desde terres lleidatanes. Tot plegat suposarà gairebé la meitat de la programació de FiraTàrrega que aquest 2022 tindrà lloc del 8 a l'11 de setembre.
Hivernem
Programa coorganitzat amb l'Institut Ramon Llull i que es correspon a la primera baula de creació d'un espectacle, l'etapa de la recerca i la investigació. L'objectiu és contribuir al desenvolupament de processos d'escriptura dramatúrgica vinculats a les arts de carrer i l'espai públic, a través de la recerca, l'intercanvi de coneixement i la mentoria amb experts seleccionats que garanteixin l'excel·lència de l'escriptura, la investigació i la creació.
Els 2 artistes seleccionats en la convocatòria 2021 i que desenvoluparan els seus projectes en 3 residències de creació al llarg d'un any, són Ferran Orobitg amb Opia, un projecte centrat en l'anàlisi del paper de la mirada i les articulacions entre l'individu i la col·lectivitat a l'espai públic, i Sergi Estebanell amb Libera te ipsum, una recerca al voltant de conceptes com l'obediència i la llibertat en les conductes de la ciutadania a l'espai públic.
Suport a la Creació
El programa Suport a la Creació 2022 inclou 16 propostes artístiques que se sumen a les 3 que ja formaven part de l'apartat interanual Guaret l'any 2021. L'experiència de la pandèmia es tradueix en moltes de les idees com una reivindicació de l'espai públic com a espai de retrobament amb l'altre i com a espai de desplegament de l'expressió cultural i de reflexió col·lectiva.
Dels 19 projectes seleccionats, un total de 14 formaran part de la programació de FiraTàrrega 2022 i 5 tindran un recorregut creatiu de 2 anys i es programaran en l'edició 2023 de la Fira.
Pel que fa als primers, trobem: Artistas Salchichas amb Hablar con las plantas para llegar a un paisaje, una peça immersiva estrenada al Sismògraf 2017 que s'adaptarà específicament al paisatge de l'Urgell i on els espectadors ineractuaran amb l'entorn i la natura. Carla Rovira amb Exit through the gift shop, una anàlisi de la rellevància del concepte d'èxit en els processos de gestació i maternitat. Cia 104º (Guaret 21/22) amb Runa una peça de circ documental i d'autoficció que s'immergeix en conceptes com la identitat, la família i les fronteres territorials. Cia. Pau Palaus (Guaret 21/22) amb Zloty, un espectacle sobre la història de dos personatges, ex components d'una antiga troup de circ en decadència des que una tempesta va malmetre la seva carpa. Col·lectiu Desasosiego amb Un segundo bajo la arena, teatre no convencional a partir de l'argument i d'algunes escenes de Bodas de sangre que mescla teatre, dansa i música en directe. Hortzmuga Teatroa & Deabru Beltzak, dues de les companyies basques de teatre de carrer de referència uneixen els seus esforços per crear un ambiciós projecte compartit: una revisió contemporània i en clau de carrer de l'opera de Richard Wagner L'holandès errant. Insectotròpics amb Orpheus & Eurídice, una peça que, gràcies a la tecnologia immersiva, flueix des de la fabulació mitològica a la crònica contemporània. Lali Álvarez amb Manifest inacabat de la Humanitat, un projecte participatiu que combina la creació artística, el treball de territori, la creació comunitària i el pensament. Obskené amb El parc, una recreació de l'univers del quadre homònim del pintor neoimpressionista Georges Seurat en un espectacle de text a l'espai públic. Projecte Ingenu (Guaret, 21/22) amb El dia que va morir l'últim panda, una reflexió sobre què és allò que ens fa humans a partir de visitar un futur distòpic. Proyecto Resonantes amb Trinario: Cuerpos Resonantes, el relat sobre els cossos que ressonen des de diferents latituds i territoris. Roger Bernat/FFF amb Procés reconstituent, un dispositiu que convida l'espectador a passar de l'observació a l'acció. Rúbrica Teatre amb Desclòs, un viatge en el temps que recorre la història de l'ésser humà i l'aigua com a dret essencial i Sound de Secà amb Suma, un espectacle que té com a punt de partida creatiu el símbol de l'addició.
Pel que fa als processos de llarg recorregut (Guaret 22/23) que es materialitzaran al 2023, trobem Big Bouncers amb Plata, una projecte amb el qual volen posar el focus en el cos i el moviment en relació amb l'espai urbà. Cia. Pagans amb El valor de res, una experiència escènica multidisciplinària que explora les possibilitats d'integració de les arts escèniques, la literatura, la tecnologia i l'espai públic. DeShakers amb Processos agorítmics, una seqüència d'intervencions artístiques o agorítmies que volen generar un marc d'acció i pensament crític on els ciutadans puguin expressar les seves pors, els seus desitjos i les seves reflexions sobre el món que ens envolta. Joan Català amb Idiòfona, una instal·lació construïda juntament amb la audiència que observa el diàleg entre l'home i la matèria. Maria Palma amb La veu submergida, un diàleg entre el circ i un medi poc habitual, l'aigua.
L'activitat de Suport a la Creació implica estades de residència a Tàrrega dels creadors participants així com un programa d'assajos oberts a la ciutadania que s'anirà concretant més endavant.
Projecte europeu IN SITU, (UN)COMMON SPACES
Gràcies al projecte europeu (UN)COMMON SPACES 2020-2024 de la xarxa IN SITU, de la qual formem part, Tàrrega acollirà aquest 2022 en residència d'exploració els artistes Cristina Maldonado amb La Muerte en el Día a Día on parteix de diverses preguntes relacionades amb els ritus funeraris, la mort i la nostra relació amb els difunts. D'altra banda les companyies Sauf le Dimanche i Eléctrico 28, s'uniran per investigar pràctiques comunes relacionades amb la quotidianitat i el gest.
Stalkers
Finalment, FiraTàrrega continua apostant pel programa Stalkers, un espai de capacitació professional per a joves entre 18 i 25 anys interessats en la curadoria de les arts vives. FiraTàrrega desenvolupa aquest projecte conjuntament amb altres festivals del territori: Festival Sâlmon, Sismògraf d'Olot, Terrassa Noves Tendències (TNT) i Eufònic (La Ràpita). Una selecció de joves de diferents poblacions fan un recorregut anual per tots aquests festivals de diferents disciplines escèniques amb l'objectiu de facilitar-los i compartir eines que van més enllà de la creació artística: contractació, construcció d'esdeveniments efímers, el rol dels programadors, la creació/curadoria escènica, etc.