Notes de premsa
← Altres notes de premsaDijous, 8 de de setembre de 2022
FiraTàrregaPro Catalan Arts impulsa un nou espai de diàleg i conversa entre companyies i professionals de les arts escèniques
► La iniciativa Laboratori s'estrena com a espai de diàleg i conversa a l'entorn de les 4 produccions de l'apartat Guaret del programa Suport a la Creació de FiraTàrrega, amb l'objectiu que aterrin al mercat amb les millors garanties de qualitat artística.
► Les companyies Big Bouncers, Cia. Pagans, Joan Català i Maria Palma presentaran les seves creacions a un panell d'experts professionals de les arts escèniques i les arts de carrer.
► El conjunt de la trobada professional acollirà FiraTàrrega es prepara per acollir 1.012 professionals de 520 organitzacions procedents de 25 països com Regne Unit, Irlanda, Portugal, França, Itàlia, Canadà, Argentina, Estats Units, República de Corea o la Xina, entre d'altres.
Tàrrega, 07 de setembre de 2022. FiraTàrregaPro Catalan Arts acollirà dijous 8 de setembre el Laboratori Guaret, un nou espai d'acompanyament i conversa entre companyies i professionals del sector de les arts escèniques i les arts de carrer. El primer Laboratori s'ha configurat amb les 4 companyies que formen part de l'apartat Guaret 2022/2023 del programa Suport a la Creació de FiraTàrrega: Big Bouncers, Cia. Pagans, Joan Català i Maria Palma, presentaran en quin estat es troben les seves creacions i quines necessitats tenen per tal de completar la seva producció: espais de residència, coproducció, compra de bolos, treball amb públics, etc. De l'altra, una selecció de professionals experts compartiran la seva experiència i coneixement del mercat per acompanyar les companyies a prendre bones decisions sobre el futur de les seves propostes. La trobada, que tindrà lloc dijous 8 de setembre a les 11:30h, es clourà amb un dinar on artistes de les companyies i professionals experts podran seguir conversant al voltant dels projectes presentats. FiraTàrregaPro Catalan Arts contribueix, d'aquesta manera, a la connexió entre diversos agents de la indústria, així com a fomentar el valor del procés de creació i producció escènica. Un trajecte que se surt de la lògica de la immediatesa i que incorpora l'acompanyament i l'assessorament professional. Un procés que té com a objectiu l'aterratge de les creacions al mercat amb les millors garanties de qualitat artística.
Les companyies Guaret
Les companyies que participaran d'aquesta activitat són les que formen part de l'apartat Guaret del programa Suport a la Creació. Són propostes que fan el seu procés de maduració al llarg de dos anys i que inclouen processos d'investigació, reflexió i assaig.
Les creadores de Big Bouncers presentaran el projecte Plata, la peça més de carrer de totes les que han desenvolupat i amb la qual volen posar el focus en el cos i el moviment, en relació amb l'espai urbà posant l'atenció en el gest quotidià, en l'espai i el temps que compartim amb altres cossos en els espais de trànsit, els espais públics o comunitaris, i fixant-se en com les nostres accions afecten i són afectades per l'entorn. La Cia. Pagans està treballant en El valor de res, una experiència escènica multidisciplinària que explora les possibilitats d'integració de les arts escèniques, la literatura, la tecnologia i l'espai públic. Un espectacle al voltant de l'experiència lectora en un espai singular que vol reflexionar sobre els vincles entre la paraula, la imaginació, l'experiència individual i col·lectiva i la tecnologia. Idiòfona és el nou projecte de Joan Català, en el qual vol fer coincidir una idea d'artesania escènica del moviment i la manipulació d'objectes, mitjançant la construcció d'una instal·lació sonora a l'espai públic. Una instal·lació construïda juntament amb la audiència que observa aquest diàleg entre l'home i la matèria (ferro). Finalment, Maria Palma, exnedadora de natació sincronitzada, indaga en el projecte de creació La veu submergida, que posa en diàleg el circ amb un medi poc habitual en aquesta disciplina, l'aigua. Una peça multidisciplinària que, partint del moviment del cos en relació a l'aigua -com a matèria, com a objecte de manipulació, com a instrument, com a mitjà de transformació, com a símbol-, i posant èmfasi en l'espai sonor, vol experimentar tant en el medi aquàtic com en el terrestre. L'estrena d'aquestes propostes es farà dins la programació de FiraTàrrega 2023.
18 activitats més completen l'agenda professional
Enguany, La Llotja, l'espai de FiraTàrregaPro Catalan Arts dedicat especialment a l'activitat professional de la Fira redissenya, recupera i multiplica els espais tant interiors com exteriors. Al moment de tancar el termini, s'han acreditat un total de 1.012 professionals i 518 entitats que provenen de 25 països com Regne Unit, Irlanda, Portugal, França, Itàlia, Canadà, Argentina, Estats Units, República de Corea o la Xina, entre d'altres. El percentatge més elevat prové de Catalunya, seguit d'altres comunitats de l'Estat espanyol i de l'àmbit internacional.
La Llotja concentrarà l'activitat professional de la Fira amb un intens programa d'activitats que prioritzarà les relacions de qualitat i l'intercanvi de coneixement amb reunions de contacte i mapeig del sector i accions de networking en cooperació amb les associacions professionals (AADPC, ADGAE, APCC, PATEA i TTP) i les comunitats autònomes (Euskadi, Illes Balears i Navarra) amb conveni amb FiraTàrrega.
A destacar també noves iniciatives per fomentar el contacte entre professionals. D'una banda, Slow meetings: trobades que tindran lloc a l'àgora de La Llotja i organitzen les mateixes persones acreditades a través de la plataforma digital renovada de FiraTàrrega.Pro. De l'altra, L'Amfitrió Pro, una figura creada per tal que els professionals acreditats que coneixen bé la Fira acompanyin els que hi assisteixen per primera vegada per tal d'introduir-los en el coneixement de la Fira i facilitar-los el contacte amb altres professionals o entitats. De moment 40 persones s'han ofert per ser amfitriones i 30 han demanat un amfitrió.
A destacar també en l'àmbit internacional que assistiran a FiraTàrrega tres grans delegacions impulsades per xarxes professionals, una vintena de professionals d'Irlanda (ISACS); 30 del Regne Unit (Outdoor Arts UK i Xtrax Without Walls) i 18 d'Itàlia (Circuit CLAPS).