FiraTàrrega. Teatre al carrer

Notes de premsa

← Altres notes de premsa

Dimarts, 27 de d’agost de 2024

FiraTàrregaPro es diversifica per arribar
a més perfils professionals

Descarregar PDF 129,87 Kb

  • La trobada,  del 5 al 8 de setembre, ja compta amb 1.065 professionals acreditats de 566 entitats i 29 països diferents. El 24% del total s'inscriuen per primera vegada.
  • La Llotja tornarà a ser l'epicentre del sector amb fins a 26 activitats d'encontre, descoberta i experiència i es potencien les accions dirigides als programadors de proximitat.
  • Per primera vegada s'obre una activitat al públic no professional amb les Converses Creuades, on artistes programats a FiraTàrrega debatran amb experts sobre temes com la mort, el risc o la natura
  • FiraTàrrega es manté com a hub internacional, enguany amb delegacions oficials d'Amèrica del Nord, Llombardia i Irlanda.

Tàrrega, 27 d'agost de 2024. Quan falta poc més d'una setmana per al seu inici, FiraTàrrega ja compta amb 1.065 professionals acreditats de 566 entitats i de 29 països diferents com Alemanya, Andorra, Austràlia, Àustria, Bèlgica, Canadà, Croàcia, Dinamarca, Espanya, Estats Units, Finlàndia, França, Hongria, Irlanda, Itàlia, Japó, Letònia, Lituània, Mali, Marroc, Mèxic, Països Baixos, Polònia, Portugal, Regne Unit, República Txeca, Suècia, Suïssa i Xile.

Un dels fets destacats en el perfil dels professionals és que es consolida la participació d'entitats compradores amb programadors i tècnics de festivals i fires, que ja freguen els 400 acreditats procedents de 230 entitats diferents. La varietat de tipologies i perfils de participants, sumat a la renovació dels professionals (un 24% s'inscriuen per primera vegada) remarca el paper de FiraTàrrega com un dels mercats referents de les arts escèniques de carrer i potencia la seva missió de lloc de trobada per als professionals del sector.

Del 5 al 8 de setembre, FiraTàrrega ha preparat fins a 26 activitats d'encontre, descoberta i experiència per arribar a tots els perfils professionals. A més, ha reformulat la dinamització dels meetings i les diferents accions per garantir que tothom pugui participar al màxim d'activitats, fent que l'experiència i la connexió professionals siguin profitoses al 100%.

Una de les novetats d'enguany és que, per primera vegada, s'obre l'activitat professional al públic general a través de les Converses Creuades. Amb la complicitat del TRESC, s'organitzen tres xerrades disteses entre diferents creadors que formen part de la programació de FiraTàrrega 2024 per reflexionar sobre diferents conceptes vinculats als seus espectacles, amb un moderador expert en el tema. En aquesta primera edició, Cristina Maldonado i Sergi Estebanell debatran sobre la mort amb l'antropòloga Carla Pocchiola; Cristina García (Campi qui Pugui) i Mariona Moya Monsuñer (La Corcoles) conversaran sobre el risc amb la doctora Montse Esquerda; i Xesca Salvà i Marc Villanueva (Understory) i Nico Jongen (Ça marche) reflexionaran sobre la natura amplificada juntament amb el periodista Josep Sucarrats.

La mobilitat internacional de les arts escèniques, a debat

Una de les activitats que registra més inscrits és el col·loqui "Mobilitat internacional de les arts escèniques. Toca reinventar?" Natàlia Lloreta, directora executiva de FiraTàrrega, moderarà un debat molt vigent en l'àmbit professional després de la pandèmia. L'augment de preus per a la mobilitat o l'impacte climàtic generen dubtes sobre si cal canviar o no el paradigma. La taula estarà formada per tres experts en el tema com Marta Oliveres, directora d'EL ÀLAMO creativa cultural & international development; Stéphane Segreto-Aguilar, responsable de desenvolupament internacional de ARTCENA i Coordinador de la xarxa Circostrada; i David Marin, director de la Nau Ivanow.

En l'àmbit internacional, aquesta edició de FiraTàrrega compta amb delegacions oficials procedents d'Amèrica del Nord, Llombardia i Irlanda. Totes elles ofereixen les respectives cartografies per descobrir el panorama artístic del seu país i poder establir noves connexions.

A més, dins el marc del projecte europeu SPEAK OUT, del qual FiraTàrrega n'és membre, s'ha programat una conversa sobre el nou programa dirigit a fomentar la solidaritat i la inclusió al sector del circ, així com per a combatre la violència sexual i sexista.  La sessió està moderada per Isabel Joly, directora de Fedec, i compta amb la participació de Dany Tran, membre de CirqueFier.e.s, i Yolande Sommer, cofundadora de la Initiative Feministischer Circus.

El programador de proximitat, puntal de l'activitat professional

FiraTàrregaPro Catalan Arts també ha programat diverses accions dirigides als programadors de proximitat. Així, en el marc d'una col·laboració amb la Diputació de Lleida i l'IEI, s'ha impulsat el projecte Lleida Escena a través del qual s'han convidat els 231 municipis de Lleida a assistir a FiraTàrrega per descobrir totes les possibilitats de programació de les arts escèniques de carrer. A més, també hi haurà una presentació de 10 espectacles fàcilment programables d'un format que pot encaixar en programacions de qualsevol municipi.  

Paral·lelament, està prevista la presentació d'algunes de les mesures dels Plans d'impuls de les arts escèniques que ha endegat el Departament de Cultura on s'exploraran els punts clau de les seves propostes mitjançant presentacions breus de la mà dels seus dissenyadors en l'àmbit del circ, el teatre i la dansa.

A FiraTàrrega 2024 també es mantenen les trobades professionals de referència de cada edició, com ara les reunions organitzades per les comunitats autònomes, enguany d'Euskadi, Balears i Múrcia per copsar el moment que es viu en l'àmbit artístic i de programació, així com amb associacions professionals i institucions. Una altra de les cites marcades en vermell al calendari tindrà lloc el divendres 6 amb el Lunch Meeting organitzat per l'ICEC (Institut Català de les Empreses Culturals), que connecta companyies catalanes, programades en aquesta edició de FiraTàrrega i amb vocació de projecció exterior, amb programadors de fora de Catalunya. El mateix dia també tindrà lloc l'activitat Connexions, dirigida exclusivament a programadors/es i membres de les associacions APCC, PATEA i TTP perquè les companyies puguin presentar els nous projectes artístics en els quals estan treballant.

Presentació dels projectes seleccionats al programa Suport a la Creació

En el marc de l'agenda professional, enguany, es presentaran els projectes seleccionats al programa Suport a la Creació de FiraTàrrega per al 2025. El passat mes de maig es va obrir la convocatòria i s'hi han presentat 98 candidatures, cinc de les quals han estat escollides. Els mateixos artistes presentaran els seus projectes als professionals del sector durant el Laboratori Territori Creatiu que tindrà lloc al Jardí Pro.  

Finalment, FiraTàrrega manté la seva aposta per FiraTarrega.Pro, l'espai virtual per connectar la comunitat professional de les arts escèniques amb més de 1.800 entitats registrades i amb més de 500 projectes publicats. L'eina és un gran directori de contactes, catàleg de projectes i eines de informació i serveis que transcendeix el temps i espai, més enllà dels dies de la Fira, en un format permanent i global. Està obert a totes les entitats i persones professionals de les arts escèniques. Durant FiraTàrrega és l'espai de gestió integral dels serveis exclusius per als professionals acreditats.

Cerca al web

×