FiraTàrrega. Teatre al carrer

Notes de premsa

← Altres notes de premsa

Diumenge, 8 de de setembre de 2024

La programació de carrer de FiraTàrrega 2024 sedueix un públic juganer i participatiu

Descarregar PDF 123,65 Kb

  • Les propostes del programa Suport a la Creació de Ça Marche, Cia. Ferran Orobitg, La Corcoles, Sergi Estebanell i Kolektiv Lapso Cirk reben el reconeixement del públic
     

  • El programa FiraTàrregaPro Catalan Arts es consolida com la cita imprescindible que obre el calendari del sector i celebra l'èxit d'assistència a les 26 activitats proposades
     

  • Al matí de diumenge s'havia registrat una ocupació del 65% als espectacles de pagament amb un total d'11.632 entrades distribuïdes

Tàrrega, 8 de setembre de 2024. L'edició més juganera de FiraTàrrega tanca quatre dies de programació amb una notable assistència de públic que s'ha vist seduït, majoritàriament, per les propostes de carrer. El clima, malgrat les previsions adverses, també ha acompanyat i ha ajudat a gaudir d'una programació que ha ofert una mirada plural i diversa de l'estat actual de les arts escèniques locals i globals. 

El dissabte ha estat el dia que les places i els diferents espais habilitats de la ciutat han registrat una major afluència de visitants i han estat molt celebrades les propostes que formen part del programa Suport a la Creació del Territori Creatiu de FiraTàrrega. L'exercici d'aprofundir en la mirada a través de les butaques mòbils d'Opia de la Cia. Ferran Orobitg, els Incendis reflexius de la instal·lació de Ça Marche, l'amor espontani amb desconeguts proposat per Sergi Estebanell a Love for Free, el funambulisme sensible de La Corcoles amb Carena o el circ infartant de  Kolektiv Lapso Cirk a QOROQ han comptat amb una gran acceptació entre els assistents.

Altres noms propis de FiraTàrrega han estat Sol Picó amb Carrer 024, la nova proposta de gran format en el 30è aniversari de la companyia que ha omplert l'Hort del Barceloní durant tres nits consecutives, els lleidatans de Campi qui pugui amb Matres, una sensible proposta que tracta l'amor de les mares, tietes i padrines, els canadencs Fake Blue Collective amb Rien d'inclus, una innovadora peça de circ a la recerca d'un habitatge, o els ucraïnesos Dekru amb Almas ligeras i el seu mim detallista i acollidor.

Un dels espais que ha estat més ben rebut en aquesta edició ha estat el de les Piscines Municipals amb propostes de dansa i circ en un ambient distès. El dissabte, Claire Ducreux va encisar els espectadors amb Fleurir les abîmes, la seva darrera peça en aquest format que destaca per tenir una sensibilitat i un tractament molt especials. Parlant de delicadesa, també ha despertat molts aplaudiments L'anorak d'Íntims Produccions, un espectacle multidisciplinari on el teatre físic, els titelles i el moviment estan al servei d'una història sobre la bondat.

Finalment, les propostes relacionades amb el joc, el leitmotiv d'aquesta edició, han captat l'atenció i han animat el públic més juganer. El solo de circ musical de l'artista lituà Markas Liberman amb PLAY(ces), l'experiència immersiva i juvenil Odissees de la companyia balear La Mecànica o el circ sense límits de la gallega Paula Quintas-cia amb Multiperspectivas#3 han estat algunes altres de les propostes aplaudides durant aquesta Fira.

Èxit de la programació professional entre els diferents agents del sector

Des de l'àmbit professional també es fa un balanç molt positiu d'aquesta edició amb 1.150 professionals acreditats de 780 entitats diferents i amb èxit d'assistència en les 26 activitats programades per a tots els perfils.

Una de les novetats d'enguany ha estat la creació de les Converses Creuades, unes xerrades amb artistes programats a FiraTàrrega que han reflexionat sobre conceptes com la mort, el risc o la natura amb experts en el tema i que han estat obertes a tots els públics. La taula rodona sobre la qüestió de la mobilitat internacional també ha suscitat molt interès, així com les cartografies de les delegacions internacionals de Nord-Amèrica, Llombardia i Irlanda o les trobades professionals de comunitats autònomes com les Illes Balears, Múrcia o el País Basc, entre d'altres.

Els programadors de proximitat també han trobat el seu espai amb la creació de Lleida Escena, un projecte per impulsar la programació d'arts escèniques de carrer a tots els municipis de Lleida. Una trentena de representants de poblacions d'arreu de la província han estat presents a FiraTàrrega i han pogut descobrir les possibilitats de programació per a les seves localitats.

Els professionals assistents han volgut destacar el paper que té FiraTàrrega com a punt de trobada després de l'estiu i que serveix d'arrencada de la temporada. A molts d'ells, la Fira els serveix per descobrir les darreres novetats artístiques i també per prendre el pols de la situació del sector. L'àmplia presència internacional ˗enguany s'han superat els 200 professionals procedents de 29 països diferents˗ també ha permès descobrir de primera mà l'estat de l'escena en diferents indrets i reivindica el paper de FiraTàrrega com a cita imprescindible en el calendari.

Des de l'organització també se celebra la presència a FiraTàrrega de les figures polítiques culturals de més alt rang de Catalunya i Espanya, Ernest Urtasun, ministre de Cultura del govern d'Espanya, i Sònia Hernández, consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya que van manifestar el seu suport al certamen i van assegurar que estudiaran possibles millores en el finançament per continuar mantenint la seva posició de rellevància.

Les xifres de FiraTàrrega

A l'espera de tenir les dades definitives, l'ocupació dels espectacles de pagament de FiraTàrrega a primera hora de diumenge ja havia assolit el 65% d'aforament dels espectacles d'aforament amb 11.632 entrades distribuïdes i s'havia penjat el cartell d'entrades exhaurides en 53 de les 92 sessions de pagament. La zona d'acampada ha registrat 1.200 campistes durant els quatre dies i l'autocar Puja-Baixa va comptar amb 31 usuaris que dissabte van venir des de Barcelona i 5 des de Girona.

Finalment, la nova línia de marxandatge realitzada amb Cha-Chá i amb el disseny de Jorge Ochagavía s'ha estrenat amb èxit. El públic l'ha rebut de forma molt positiva i aquest diumenge ja s'havien esgotat diverses talles de les samarretes i s'havien acabat existències d'alguns dels productes oficials de FiraTàrrega 2024.

Declaracions roda de premsa

Alba Pijuan Vallverdú, alcaldessa de Tàrrega i presidenta del Consell d'Administració

"Tot ha funcionat molt bé. Les vibracions que hem rebut de de companyies, artistes i públic són molt positives i hem gaudit d'una bona Fira. M'agradaria destacar l'inici del projecte Lleida Escena, que té l'objectiu de portar els espectacles d'arts escèniques de carrer a tots els municipis de Lleida. S'ha demostrat que tots els pobles tenen el seu lloc a FiraTàrrega i ara ha de tenir. continuïtat. A més, també ha estat especial aquesta Fira perquè, per primera vegada a la història, van assistir a la inauguració de La Llotja els 4 màxims representants institucionals que formen part del Consell Administratiu. Això posa de relleu la importància de FiraTàrrega a nivell estatal i internacional."

Natàlia Lloreta, directora executiva

"En aquesta Fira s'ha tornat a demostrar la capacitat de convocatòria i la rellevància de FiraTàrrega dins del sector en tots els àmbits. Som un autèntic node i hub de contractes a diferents nivells gràcies a l'àmplia presencia institucional (ICEC, comunitats autònomes, delegacions internacionals...). També a nivell mediàtic som un pol d'atracció. En l'aspecte professional professional i en nivell artístic les sensacions són molt positives. I, finalment, el públic també ha omplert les places de tot Tàrrega. Com vam dir, hem potenciat l'espectacle de saturació perquè com més coses fas, més creix el nombre de receptor d'aquestes activitats."

Anna Giribet, directora artística

"Aquesta Fira l'hem jugat bé. L'equip ha fet molt bona feina. Els programadors han fet la seva estratègia. I els artistes han gaudit del joc teatral. La programació era arriscada i variada, amb 20 estrenes, però ha estat molt ben rebuda. La plaça Major mai havia estat tant ballada ni tan queer. El Reguer ha estat un espai juganer i divertit. I Sant Eloi ha estat elegant i experiencial.
Tenim el públic més generós de tot el món i l'actitud del públic de Tàrrega és inigualable. A nivell de mercat, algunes companyies ja han tingut contractacions a peu de carrer i això feia anys que no passava. El mercat està reeixit i el balanç és fabulós."

Cerca al web

×